Microsofts Surface-event: ARM-chip, Windows 10X en een telefoon

Op zijn Surface-event pakte Microsoft uit met heel wat nieuwe hardware: van een verwachte verfrissing van het laptopportfolio over een Surface Pro met ARM-chip tot een Android-telefoon en een Surface met twee schermen. We zetten alles op een rijtje.

Aan hardware-aankondigingen geen gebrek op het Surface-event van Microsoft. De softwarereus laat zien dat hardware meer dan ooit deel uitmaakt van de fundering van het bedrijf met een breed portfolio. “Er is een Surface-toestel voor iedereen”, klonk het op het podium. Techzine volgde het event live op. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aankondigingen.

Surface Laptop 3

De Surface Laptop wordt opgefrist met de introductie van de Surface Laptop 3. Het 13,5 inch-model ziet er beter uit dan ooit met een optionele aluminium-afwerking. Aan de binnenkant vernieuwt Microsoft het toestel met chips van Intels tiende generatie. Daarbij kiest het bedrijf slim niet voor Comet Lake, maar voor degelijke 10 nm Ice Lake-chips.

Interessanter is de 15 inch-Surface Laptop. Die krijgt een processor aan boord die Microsoft samen met AMD ontwikkelde. Het resultaat is een op maat gemaakte component met de krachtigste GPU van het moment zijn. Vergeleken met een Apple MacBook Air claimt Microsoft een drievoudige prestatiewinst.

Surface Pro 7

De Surface Pro zit intussen al aan generatie zeven. Veel upgrades brengt de nieuwste iteratie van het toestel niet met zich mee. Visueel verandert er nauwelijks iets, onder de motorkap vinden we wel Intels nieuwste en beste hardware terug onder de vorm van Comet Lake.

De grootste vernieuwing over het hele portfolio is de introductie van USB-C, eindelijk. Daarmee werkt Microsoft meteen het grootste minpunt van de vorige generatie weg. Enigste nadeel is dat Thunderbolt 3 niet wordt ondersteund.

Alle details over de introductie van de Surface Laptop 3 en de Surface Pro 7 lees je hier: Microsoft Surface Pro 7 en Surface Laptop 3 krijgen eindelijk USB-C

Surface Pro X

Experimenteler werd het bij de aankondiging van de Surface Pro X. Dat toestel behoudt in grote lijnen de vormfactor van de Pro 7, al is het ding een stuk dunner met veel dunnere schermranden. Een zekere iPad Pro-invloed is zeker te bespeuren. De Surface Pro X heeft een ARM-chip aan boord. Die moet Intel-waardige prestaties voorzien maar is zuiniger, wat een dunner toestel met een langere autonomie mogelijk maakt.

Microsoft Surface Pro X

Apple probeerde te concurreren met de Surface-reeks met de iPad Pro. Het mobiele OS maakte dat moeilijk maar de extra draagbaarheid van de tablet was een pluspunt. Met de Pro X valt dat voordeel weg.

Hier lees je meer over de aankondiging van de Surface Pro X: Microsoft combineert Windows 10 en ARM in flinterdunne Surface Pro X

ARM en Windows

De Microsoft Surface Pro X wordt aangedreven door een eigen SQ1-processor. Dat is een ARM-chip die Microsoft samen met Qualcomm ontwikkelde. De processor is een afgeleide van de Qualcomm Snapdragon 8cx maar is over de hele lijn krachtiger. Bovendien heeft de processor op maat gemaakte toevoegingen aan boord, onder andere om AI-workloads te versnellen.

We analyseerden de chip al in meer detail. Ontdek hier wat de SQ1-SoC precies is: Alle details over de Microsoft SQ1 ARM-chip in de Surface Pro X

ARM en Windows 10 blijft een vreemd huwelijk.

ARM en Windows 10 blijft een ietwat vreemd huwelijk. De slaagkansen van de samenwerking hangen voor een stuk af van het enthousiasme van ontwikkelaars. Windows 10 zelf werkt wel perfect op ARM, maar klassieke x86-software moet opnieuw gecompileerd worden om optimaal te draaien op ARM-laptops. Hoe de gebruikservaring op de Pro X in de praktijk zal zijn, wordt dus afwachten.

Wat kan er wel en wat niet met Windows 10 op ARM? We zetten het hier op een rijtje: ARM-chips en Windows: waarom doet Microsoft de moeite?

Surface Neo

Microsoft keek ook vooruit op zijn event. Eind 2020 kunnen we uitkijken naar de Surface Neo: een splinternieuw toestel met een originele vormfactor. Het ding bestaat uit twee schermen en zal een geoptimaliseerde versie van Windows 10 draaien: Windows 10X. De Neo wordt een op en top mobiel toestel met een lichte Intel Lakefield-cpu aan de binnenkant. Een speciaal toetsenbord kan optioneel op één van de schermen klikken zodat je het ding als een klassieke Surface kan gebruiken. De teaser ziet er veelbelovend uit, maar op afgewerkte hardware is het dus nog even wachten.

Surface Neo

Meer weten over de Surface Neo en de rol van Windows 10X? Lees het hier: Windows 10X en Surface Neo met twee schermen officieel aangekondigd

Surface Duo

De Neo krijgt een soort van klein broertje met de Surface Duo, eveneens eind 2020. Visueel ziet het ding eruit als een kleinere versie van de Neo, onder de motorkap is het toestel meer smartphone dan laptop. Het gebruikte OS is de grootste verrassing van het hele event. Microsoft dringt geen mobiele versie van Windows 10 op (gelukkig, na herhaaldelijke mislukkingen in dat domein) maar kiest voor een aangepaste versie van Android. Die zal de functionaliteit van Windows 10X ietwat nabootsen en zo vertrouwd aanvoelen. Tezelfdertijd wordt de Duo een Android-smartphone, met alle app-compatibiliteit die daarbij hoort.

Surface Duo

Meer weten over de Surface Duo? Lees hier het aankondigingsartikel: Microsoft lanceert met Surface Duo langverwachte smartphone

Zo ben je helemaal mee met het nieuwste uit Microsofts hardwareland. Samengevat zien de aankondigingen van Microsoft er erg veelbelovend uit. De introductie van USB-C, de op maat ontwikkelde chips en de omarming van Android zijn volgens ons goede keuzes die voor boeiende toestellen zullen zorgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home