MacOS Mojave werkt externe back-upsoftware tegen

Apple macOS Mojave

Een nieuwe securitymaatregel in macOS Mojave voorkomt de goede werking van externe back-upsoftware. Gebruikers moeten handmatig actie ondernemen om te garanderen dat hun data ook na de update veilig wordt opgeslagen.

Apple maakt het in macOS Mojave knap lastig voor applicaties om toegang te krijgen tot verschillende data en instellingen op het systeem. De securitymaatregel vereist dat apps hiervoor expliciet toestemming krijgen. Dat geldt ook voor externe back-upsoftware, waardoor data niet langer veilig wordt geback-upt. Helaas brengt Apple zijn gebruikers hier niet van op de hoogte.

Wie beroep doet op Apples eigen back-ups via Time Machine, hoeft zich geen zorgen te maken. Time Machine blijft ook na de update naar macOS Mojave gewoon back-ups maken. Dat geldt evenwel niet voor externe back-upsoftware, zo blijkt uit een tip van een Techzine-lezer. Verschillende leveranciers zoals BackBlaze, Carbon Copy Cloner en Retrospect waarschuwen hun gebruikers dat back-ups niet langer werken in macOS Mojave en handmatige actie is vereist.

Full Disk Access

“We bevinden ons in een unieke positie waar we toegang tot alle computerbestanden nodig hebben om er een back-up van te maken. Dit was voorheen mogelijk met root-toegang, maar is niet langer het geval met Mojave”, schrijft BackBlaze in een blogpost.

 

macOS Mojave Full Disk Access Retrospect Client

Beeld: Retrospect

Externe back-upsoftware moet expliciet volledige schijftoegang krijgen van de gebruiker om foto’s, kalenders, contacten, bladwijzers enzovoort te kunnen blijven back-uppen. Verschillende leveranciers hebben hun software reeds aangepast om compatibel te zijn met de nieuwe securitymaatregel, maar gebruikers dienen nog steeds handmatig toestemming te geven.

Toestemming geven

Wie zijn Mac-systeem naar macOS Mojave heeft geüpdatet en externe back-upsoftware gebruikt, volgt onderstaande stappen om te verzekeren dat alle gegevens worden geback-upt:

  • Controleer of je leverancier zijn software reeds heeft aangepast voor macOS Mojave en dat je de laatste nieuwe versie gebruikt. In sommige gevallen moet je de back-upsoftware opnieuw installeren na de upgrade naar Mojave.
  • Ga in de ‘Systeemvoorkeuren’ naar ‘Security & Privacy ‘ > ‘Privacy’ en navigeer naar ‘Full Disk Access’. Ontgrendel het slotje onderaan om aanpassingen te kunnen uitvoeren.
  • Plaats de vereiste bestanden van je back-upsoftware in de lijst applicaties die volledige schijftoegang mogen hebben. Raadpleeg eventueel de documentatie van je leverancier om de bestanden te identificeren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home