Lenovo groeit in datacenter en pc’s, winst daalt

Lenovo

Lenovo wist in de eerste drie maanden van dit jaar groei te realiseren in datacenter en pc’s, maar zag zijn winst wel fors dalen. Dat blijkt uit de recente kwartaalresultaten die het bedrijf bekend heeft gemaakt.

De tweede grootste pc-fabrikant ter wereld behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 10,6 miljard dollar, goed voor een stijging van 11 procent jaar op jaar. De winst bleef evenwel beperkt tot 33 miljoen dollar, een daling van 69 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Voor het volledige boekjaar noteert Lenovo een omzet van 45,3 miljard dollar, een stijging van 5 procent jaar op jaar. Het bedrijf noteerde wel een nettoverlies van 189 miljoen dollar, dat naar eigen zeggen voornamelijk te wijten is aan een eenmalige afschrijving van 400 miljoen dollar.

Pc en datacenter

De groei in omzet is met name te danken aan het succes van de pc- en datacenterafdelingen. De pc-afdeling realiseerde in het voorbije kwartaal een omzetgroei van 16 procent jaar op jaar en behaalde een omzet van 32,4 miljard dollar over het hele boekjaar. Het aantal verscheepte gamingsystemen steeg met 42 procent en het aantal workstations met 32 procent. Beide segmenten waren goed voor een omzet van meer dan 1 miljard dollar over het hele jaar bekeken.

Lenovo zag de omzet van zijn datacenterafdeling jaar op jaar groeien met 44 procent, tot een totaal van 1,2 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. Voor het hele boekjaar werd een omzet van 4,4 miljard dollar genoteerd. De omzet uit software-defined infrastructuur groeide in het voorbije jaar met 130 procent.

De mobiele divisie kreeg een klap en noteerde een kwartaalomzet van 1,3 miljard dollar, ten opzichte van 1,7 miljard dollar een jaar eerder. De omzet van het volledige boekjaar bedroeg voor deze afdeling 7,2 miljard dollar.

Heroriëntatie

Lenovo gaf ten slotte aan dat het van een pc-fabrikant wil evolueren naar een ‘multi-business innovator’ in smart devices, datacenters, internet of things en artificiële intelligentie. Daarvoor zal het onder meer zijn pc- en mobiele afdeling samensmelten tot een ‘Intelligent Devices Group’. Dat is een efficiëntieoefening waarbij beide afdelingen gebruik kunnen maken van een gedeelde wereldwijde supply chain.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home