Een bug die in eerste instantie alleen enkele desktop-chips van Intel leek te treffen, lijkt aanwezig in alle Raptor Lake- en Raptor Lake Refresh-processors van de fabrikant met een hoog TDP. Heel wat desktops en workstations zijn potentieel getroffen.
Wat Intel als een zeldzaam nicheprobleem probeerde weg te schrijven, lijkt nu toch een wijdverspreid euvel: een groot deel van de recente processorline-up van de fabrikant is vatbaar voor crashes. Het probleem, waarvan de oorzaak nog onduidelijk is, zou Intel-CPU’s gebouwd op de Raptor Lake- en Raptor Lake Refresh-architectuur treffen, indien de componenten een TDP hoger dan 65 watt hebben.
Instabiliteit en verwarring
De kern van de zaak is instabiliteit bij verschillende chips. Vooral gamers krijgen te maken met vreemd gedrag en crashende systemen. Al langer hoe meer wordt duidelijk dat een inherente, maar onduidelijke fout bij de chips zelf aan de basis moet liggen.
Het probleem kwam al geruime tijd geleden aan het licht, maar komt sinds enkele weken meer onder de aandacht. Intel lanceerde immers enkele contradictorische statements. Zo wist de CPU-specialist niet wat de echte oorzaak was, om tezelfdertijd toch te ontkennen dat laptopchips met gelijkaardige symptomen onderhevig waren aan hetzelfde probleem. Niet veel later verscheen dan plots een oplossing in de vorm van een nakende patch, maar al snel bleek dat Intel zelf lang niet zo zeker was dat die patch de kern van het probleem zou oplossen.
Permanente schade
Nu blijkt uit een interview met The Verge hoe ernstig het probleem echt is. Een woordvoerder bevestigt dat alle Raptor Lake- en Raptor Lake Refresh-chips voor de desktop met een TDP van boven de 65 watt al zeker vatbaar zijn voor de bug. Wordt een chip getroffen, dan ontkent Intel niet dat de schade permanent is.
Een fout van Intel in K, KF en KS-chips, net als andere chips met een TDP van meer dan 65 watt, uit de dertiende en veertiende generatie van Intel, kunnen degraderen. Het probleem heeft te maken met instabiliteit door hogere voltages. Een patch kan de degradatie tegenhouden, maar de schade niet herstellen. Overklokken is een vreselijk idee bij deze chips, hoewel exemplaren met een K-label net als overklokbaar in de markt worden gezet.
Geen terugroepactie
Ondanks het probleem is Intel niet van plan om een terugroepactie te houden. Klanten die getroffen zijn, kunnen de klantendienst wel contacteren en krijgen in principe een vervangcomponent. Of Intel de garantie van de getroffen processors gaat uitbreiden, is onduidelijk. De geplande patch moet er nog steeds voor zorgen dat chips niet verder degraderen, in theorie zonder al te voelbare impact op de prestaties.
Intel bevestigt trouwens nog steeds niet dat ook de laptopchips vatbaar zijn voor hetzelfde probleem, maar ontkent niet meer dat het mogelijk is. De CPU-fabrikant zit duidelijk in een lastig parket, met fouten in een uitgebreid omarmde CPU-architectuur. Nu Intel meer dan ooit concurrentie krijgt van zowel AMD als intussen Qualcomm, kan het dergelijke problemen wel missen. Ze zorgen immers voor een deuk in het image van Intel als ultieme processor-expert.