De kamergrote videochatruimte moet volgens Google de verbondenheid tussen werknemers versterken, ook al zijn ze niet in dezelfde ruimte.
Meta en consoorten investeren miljoenen euro’s in de ontwikkeling van VR-headsets om de metaverse in te duiken. Aan de andere kant van het spectrum onderzoekt Google hoe het mensen levensecht bij elkaar kan brengen, zonder het ongemak van een headset. Google startte Project Starline vorig jaar op en is nu klaar om de testfase uit te breiden naar een paar geselecteerde partners zoals Salesforce, WeWork, T-Mobile en Hackensack Meridian Health.
Grote chatbox
Project Starline is in wezen een uit de kluiten gewassen chatbox met een 65-inch en 8k tv-scherm, 14 camera’s, 16 infraroodprojectoren, microfoons en speakers. Het geheel zorgt voor een onwaarschijnlijk realistisch 3D-beeld van de deelnemers aan de chat. En dat is net de bedoeling van Google. Via deze realistische weergave, zonder headset, wil de IT-gigant werknemers dichter bij elkaar brengen.
De camera’s maken het bijvoorbeeld mogelijk om oogcontact te hebben door naar het scherm te kijken. Iets wat bij Zoom- of andere Teamsmeetings niet kan via één camera boven het scherm. Het 2D-aspect maakt de beleving nog een stuk groter dan bij de 2D-meetings waar we allemaal mee te maken hebben.
Google heeft Starline intern uitgetest bij een groepje medewerkers. Die waren allen lovend over de toepassing. Alleen, het ging telkens om gesprekken tussen twee personen. De essentie van Teams-vergaderingen is uiteraard dat meerdere personen, al dan niet in dezelfde ruimte, kunnen deelnemen. Bovendien rept Google met geen woord over de kostprijs om zo een chatbox te installeren. Maar het leidt geen twijfel dat dit niet voor eenieders portefeuille zal zijn.
Testen bij partners
Toch vindt Google het project meer dan de moeite. In een blogpost schrijft directeur Product Management Andrew Nartker dat Project Starline binnenkort wordt uitgetest bij enkele partners. “We hebben, naast onze Google-medewerkers, meer dan 100 partnerbedrijven uitgenodigd om te participeren in de demo’s. Op die manier zullen we feedback krijgen over hun ervaringen en het gebruik in hun bedrijven.”
“We zien veel mogelijkheden voor Project Starline om een meerwaarde te zijn in verschillende bedrijfstakken. Onze focus ligt op het meer toegankelijk maken van de toepassing”, gaat de blog verder.
“De profilering van hybride werkmodellen creëert nieuwe kansen om na te denken over hoe we samenwerken in de werkomgeving. Project Starline staat op de bres om deze shift vorm te geven. We geloven dat deze technologie het potentieel heeft om de werknemerservaring te verrijken”, zegt Scott Morey van WeWork, één van de Google-partners.
Ook Salesforce duikt mee in de testfase. “We zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om ongelooflijke ervaringen aan te bieden aan onze werknemers”, aldus Andy White, ondervoorzitter Business Technology bij Salesforce. “Project Starline heeft potentieel om sterkere connecties te maken tussen mensen door bruggen te slaan tussen persoonlijke en virtuele ervaringen.”
Google zal naar eigen zeggen volgend jaar communiceren over wat het heeft geleerd van de interne en externe testfases.