Google geeft Europese Androidgebruikers keuzescherm voor browser

Android

Google gaat Europese Androidgebruikers een keuzescherm voorschotelen welke browser en zoekmachine ze wensen te gebruiken op hun toestel. Het bedrijf neemt die maatregel na de EU-boete van 4,3 miljard euro, die het vorig jaar kreeg opgelegd omwille van misbruik van zijn monopoliepositie.

Google zou volgens de Europese Unie Android hebben misbruikt in zijn eigen voordeel. Smartphonefabrikanten die de Play Store wilden aanbieden, werden namelijk verplicht om ook andere Google-apps met het OS te bundelen, zoals Chrome en Google Search. Dat zorgde volgens de Europese regulator voor oneerlijke concurrentie.

De techreus kreeg een boete van 4,3 miljard dollar opgelegd en werd verplicht om de bundelverplichting op te heffen. Als reactie maakte Google zijn applicaties, inclusief de Play Store, betalend voor Android-fabrikanten die deze op hun Europese toestellen willen voorinstalleren. Tenzij ze besluiten om alsnog Google Chrome en Search mee in het pakket aan te bieden.

Keuzescherm

Nu gaat Google nog een stapje verder om aan de eisen van Europa te voldoen. Europese gebruikers krijgen in de loop van de volgende maanden een keuzescherm te zien om hun voorkeurbrowser en -zoekmachine te kiezen. Dat geldt zowel voor nieuwe als reeds actieve toestellen. Het is nog niet duidelijk welke alternatieve browsers en zoekmachines zullen worden voorgesteld.

“Op Android-telefoons kon je altijd al elke gewenste zoekmachine of browser installeren, ongeacht wat vooraf is geïnstalleerd op de telefoon toen je deze kocht”, zegt Ken Walker, senior vice-president Global Affairs bij Google, in een blogpost. “Nu doen we er ook meer aan om ervoor te zorgen dat eigenaars van Android-telefoons op de hoogte zijn van de ruime keuze aan browsers en zoekmachines die beschikbaar zijn om te downloaden op hun telefoons.”

De maatregel doet sterk denken aan het browserkeuzescherm dat Microsoft vanaf 2010 aan Internet Explorer-gebruikers voorschotelde, om in overeenstemming te zijn met een gelijkaardige beslissing van de Europese Commissie. Ook Microsoft werd beschuldigd van oneerlijke concurrentie, omdat het Internet Explorer standaard met Windows bundelde. Microsoft borg het scherm in 2014 alweer op, nadat de verplichting verviel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.