Google-apps kunnen smartphones tot 35 euro duurder maken in Europa

Android

Smartphonefabrikanten zullen een flinke som moeten betalen om Google-apps vooraf te installeren. Een geheim document onthult toeslagen tot 40 dollar voor de Google Play Store. De prijs varieert naargelang het toesteltype en waar het toestel wordt verkocht.

The Verge heeft een geheim document in kunnen kijken waarin de details staan rond nieuwe licentiemodellen voor Google-apps in Europa. Eerder vorige week kondigde Google al aan dat het naar Europa gaat luisteren en eigen apps voortaan betalend zou maken voor fabrikanten. De nieuwe licentiekosten worden berekend op toesteltype en waar elk apparaat wordt verkocht. De kosten kunnen tot 35 euro per toestel oplopen.

Maar fabrikanten hoeven die kosten niet helemaal te dragen. Google biedt ook aparte overeenkomsten om een deel of zelfs alle kosten te elimineren voor bedrijven die ook Chrome en Google Search installeren op het desbetreffende toestel.

Pixeldensiteit

Europese landen worden verdeeld in drie categorieën. De hoogste licentiekosten situeren zich in Zweden, UK, Duitsland, Noorwegen en Nederland. In deze landen moeten fabrikanten tot 35 euro betalen om de Google Play Store vooraf te installeren op apparaten met een pixeldensiteit hoger dan 500 pixels per inch (PPI). Toestellen met een schermkwaliteit tussen 400 en 500 PPI betalen 17,5 euro, daaronder kost het maar 8,75 euro. In sommige landen zou de kost maar 2 euro zijn per budgettoestel.

De pixeldensiteit bepaalt in veel gevallen of het gaat om een topsmartphone of niet. Daarom dat Google deze norm hanteert. De Samsung Galaxy S9 heeft een pixeldensiteit van 570 ppi en de Huawei Mate 20 Pro 538 PPI.

Tablets krijgen een andere prijsvork met een gelijke prijs over alle Europese landen. De maximale licentiekost bedraagt ook maar 17,5 euro per toestel.

Duurdere toestellen

Naast nieuwe licentiekosten kunnen fabrikanten ook zoekinkomsten missen als ze Chrome niet standaard installeren en op de startscherm plaatsen. Wanneer de gebruiker Chrome achteraf installeert en gebruikt, krijgt de fabrikant geen percentage uitbetaald.

De sterkste troef van Android is dat fabrikanten het besturingssysteem gratis mogen installeren. Hiermee had Google een enorme troef in handen vergeleken met Windows Phone van Microsoft dat initieel een licentiekost per toestel vroeg en daarmee kopje onder is gegaan. Met de nieuwe regeling in Europa moeten fabrikanten nu wel betalen om Google-apps vooraf te installeren. De kans is groot dat Androidtoestellen in Europa duurder zullen worden als gevolg van deze kosten. Vanaf 1 februari 2019 worden de nieuwe licentiekosten geactiveerd.

Google geeft voorlopig geen commentaar op de gelekte documenten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home