Dell demonstreert repareerbare laptop zonder schroeven

In aanloop naar CES toont Dell een update van Concept Luna: een prototype voor een laptop die eenvoudig te herstellen en te recycleren is. Modules en een kliksysteem dat schroeven overbodig maakt, stelen de show.

Vorig jaar toonde Dell voor het eerst Luna: een conceptlaptop gebouwd om principes rond duurzaamheid uit te testen. Centraal daarbij staat éénvoudige service. Luna zit niet vol met vastgelijmde componenten die enkel toegankelijk zijn nadat je twaalf schroeven met een exotische kop hebt losgevezen. In 2021 al kon je Concept Luna demonteren door amper vier schroeven te lossen.

Het nieuwe prototype heeft er nul. Het volstaat om opzij even te klikken met een pinnetje (denk aan hoe je de simkaart uit je smartphone haalt) om het toetsenbord te lossen. Dat kan je wegnemen, waarna je vrije toegang krijgt tot de componenten. Die zitten opnieuw niet vast met lijm, schroeven of zelfs kabels. Je kan stukken zoals de batterij, de speakers, de ventilator of het moederbord als blokjes wegnemen en vervangen. Een tweede knop zorgt er vervolgens voor dat het schermpaneel los klikt, zodat je ook dat eenvoudig kan vervangen.

Robotfabriek

Bij Concept Luna ontwikkelde Dell een microfabriek met robot-armen. Die is in staat om de laptop open te halen en componenten te verwisselen. Via camera’s en telemetrie kan de microfabriek eigenhandig defecte onderdelen detecteren, verwijderen en vervangen door nieuwe. Dell ziet een nieuwe wereld waarin laptops en al hun onderdelen op een efficiënte en geautomatiseerde manier maximaal benut worden.

Zo kan het zijn dat een laptop die altijd in een dock heeft gezeten een toetsenbord heeft dat nog intact is, terwijl het moederbord wel aan vervanging toe is. Bij Concept Luna worden te redden onderdelen automatisch opzij gezet.

Luna is een onderzoeksproject en een concept. Verwacht dus geen vlot repareerbare laptop op de markt tegen morgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home