In de aanloop naar de NAB-conferentie kondigt Adobe alvast een handvol nieuwe functies aan. Het gaat onder andere om op tekst gebaseerde videobewerkingsfuncties in Premiere Pro en een uitbreiding van de cloudgebaseerde samenwerkingstool Frame.io.
Frame.io is oorspronkelijk ontwikkeld als videosamenwerkingsplatform. Het wordt nu ook mogelijk voor fotografen om rechtstreeks RAW-, JPEG- en HEIF-bestanden van hun camera over te zetten naar het Frame.io-cloudplatform. Daar kunnen ze vervolgens beoordeeld worden door editors. Het is dus niet meer nodig om de bestanden fysiek over te zetten met harde schrijven en geheugenkaarten.
Naast de video- en foto-ondersteuning, wordt het ook mogelijk om PDF-bestanden te uploaden naar Frame.io. Dankzij deze toevoeging kunnen Frame.io-gebruikers scripts of persberichten tegelijkertijd met de bijbehorende video’s en afbeeldingen beoordelen. Het is mogelijk om PDF-bestanden en foto’s te openen en bewerken via iPhones, iPads en de webbrowser.
Met deze toevoegingen wil Adobe een breder scala aan creatieve professionals en bedrijven aanspreken.
Veiligste creatieve samenwerkingsplatform ter wereld?
Als aanvulling op de uitgebreide ondersteuning aan bestandstypen, onthult Adobe ook een nieuwe Forensic Watermarking-beveiligingsfunctie. Zelf beweert het bedrijf dat Frame.io dankzij deze functie “het veiligste creatieve samenwerkingsplatform ter wereld” is.
De beveiligingsfunctie sluit video-items van tenminste 30 seconden lang in met onzichtbare watermerken op pixelniveau die blijven bestaan. Ook als de video’s worden gekopieerd of als er een schermopname van wordt gemaakt. Dankzij Forensic Watermarking wordt het makkelijker voor Frame.io-gebruikers om lekken van gevoelige inhoud te onderzoeken.
Video’s bewerken op basis van tekst
Naast de Frame.io-updates komt er een nieuwe AI-aangedreven op tekst gebaseerde bewerkingsfunctie naar Adobe Premiere Pro. De functie is bedoeld om sneller clips en ondertiteling te herschikken. Ook kan de functie beeldmateriaal automatisch analyseren en transcriberen. De spraak-naar-tekst functie ondersteunt achttien verschillende talen, waaronder Nederlands, schrijft Adobe op zijn blog.
De taal-gebaseerde bewerkingsfunctie kan verschillende sprekers in videobeelden identificeren en ze afzonderlijk transcriberen. Door regels uit de tekst te knippen en plakken, kunnen Premiere Pro-gebruikers de volgorde van de videofragmenten aanpassen. De update geeft gebruikers dus een geheel nieuwe manier om hun video’s te bewerken.
Vanaf mei dit jaar wordt de text-based videobewerkingsfunctie onderdeel van Premiere Pro. De toevoeging is een reactie op de populariteit van andere tools die de mogelijkheid bieden om video’s te bewerken op basis van de gesproken tekst, zoals Descript.