Na jaren van teruglopende verkoop zorgt de coronapandemie voor een sterke stijging in het aantal computers dat wordt verkocht. Dat blijkt uit cijfers van IDC. Doordat mensen blijven werken en studeren vanuit huis, ontstaat er een hernieuwde vraag naar computers.
Voordat het coronavirus begin dit jaar de wereld trof, nam de wereldwijde markt voor computers jarenlang af. Mensen konden voor een groot deel van hun jaarlijkse computerbehoeften prima toe met hun smartphone. Hierdoor werd het minder aantrekkelijk om een vervangende computer te kopen.
Door het coronavirus en vooral het vele thuiswerken, maakt de computermarkt weer een opleving. Mensen realiseren zich plots weer dat computers bijzonder handig zijn om werk gedaan te krijgen, maar ook om games te spelen en films te kijken.
Vooral groei in particuliere markt
IDC voorspelt dat er dit jaar meer dan 82,1 miljoen pc’s worden geleverd. Dit is een stijging van 12,7% ten opzichte van vorig jaar. Naar verwachting blijft deze verhoogde vraag ook nog aanhouden in de eerste helft van 2021.
In west Europa groeit de zakelijke markt voor pc’s in het vierde kwartaal van 2020 met 7,1%. De West-Europese particuliere markt voor computers groeit een stuk meer, namelijk met 28%.
Niet van lange duur
Het grootste deel van computerverkopen bestaat uit laptops. Toch krijgt ook de vraag voor desktop computers een flinke boost. De vraag voor desktop computers komt voornamelijk vanuit gamers, die een sterkere computer willen. De verhouding tussen specificaties en kosten ligt bij desktops stukken hoger dan bij laptops.
IDC raadt verkopers van computers aan om het beste uit deze plotselinge stijging in verkopen te halen. De langetermijnverwachtingen voor de sector zien er namelijk wat minder rooskleurig uit. Mensen blijven niet voor altijd opgesloten zitten in hun woning. Met meerdere COVID-19 vaccinaties die veelbelovende testresulaten laten zien, kunnen we verwachten dat de pc-verkoop in de toekomst weer zal stagneren.