De kans bestaat dat tal van grote en kleine websites binnenkort niet meer werken met Firefox en Chrome. Het probleem doet denken aan Y2K maar heeft deze keer niets met een datum te maken, maar alles met het versienummer van de browsers.
Mozilla waarschuwt voor compatibiliteitsproblemen met zowel zijn eigen Firefox-browser als Google Chrome. Firefox zit vandaag aan versie 97, terwijl Chrome versie 98 al heeft bereikt. Voor de twee browsers is versie 100 niet meer veraf. Wanneer het versienummer uit drie cijfers bestaat, zullen grote websites de browsers niet meer correct identificeren en bijgevolg niet meer optimaal functioneren.
User-Agent
Het probleem logt bij de User-Agent volgens Mozilla. Dat is een string die browsers via het HTTP-protocol versturen zodat servers kunnen vaststellen welke browser een bezoeker gebruikt. Vervolgens kan een website zichzelf op de juiste manier presenteren. Er bestaat niet echt een standaard voor webontwikkelaars om met de User-Agent aan de slag te gaan, dus zij implementeren hun eigen technieken. Die zijn niet altijd voorzien op versienummers met drie cijfers. Dat zorgt voor bugs.
Het is niet de eerste keer dat webontwikkelaars met dit probleem worden geconfronteerd. Twaalf jaar geleden evolueerde browsers naar versie 10 en hoger. Dat bracht toen problemen aan het licht die werden opgelost. Momenteel draaien de browserspecialisten al experimenten. Verschillende grote website zoals Yahoo.com en Daimler.de in Duitsland rapporteren al bugs.
Mozilla werkt met websites die een probleem ervaren aan oplossingen. Als er genoeg bugs verschijnen, zal Mozilla zijn versienummer tijdelijk op 99 bevriezen terwijl er naar een bredere oplossing wordt gezocht. Voor Chrome bestaat er een gelijkaardig plan.
Y2K
Momenteel is het aan webontwikkelaars om te anticiperen op versie 100 en de compatibiliteit van hun websites na te kijken. Het probleem doet denken aan Y2K. Bij de overstap naar het nieuwe millennium 22 jaar geleden werd gevreesd dat sofware zou afhaken omwille van het nieuwe datumformaat. Programmeurs gebruikten veelvuldig de laatste twee cijfers van het jaartal, die in het jaar 2000 opnieuw ‘00’ zouden worden. Zoals bekend is de wereld toen niet vergaat. Vermoedelijk blijven we ook deze keer collectief in leven, al is enige voorbereiding om kleine problemen te voorkomen niet onverstandig.