Google lanceert Chrome OS 93 met heel wat updates

chrome os chromebook

Chrome OS 93 is uitgebracht op Chromebook. Aan het nieuwe besturingssysteem zijn enkele belangrijke wijzigingen gemaakt, die de ervaring verbeteren en Chrome OS volwassener maken.

Voor Chromebooks rolde Google het nieuwe besturingssysteem, Chrome OS 93, uit. Uit de verkoopcijfers van het tweede kwartaal van 2021 is nog maar is gebleken hoe gewild de toestellen zijn. De verkoop steeg tot 11,9 miljoen units, wat een groei van 75% betekent tegenover vorig jaar.

Grote wijzigingen

Het nieuwe besturingssysteem lost enkele vervelende complicaties op en geeft de gebruiker een verbeterde ervaring. De vijf grootste wijzigingen worden hieronder verder toegelicht.

De functie Tote deed zijn intrede bij Chrome OS 89. Met de functie kunnen gebruikers belangrijke documenten in enkele seconden terugvinden. De mogelijkheden van deze functie worden in het nieuwe besturingssysteem uitgebreid, waardoor de drie meest recente screenshots of downloads steeds zichtbaar zijn.

Verder verbetert het besturingssysteem de manier waarop snelkoppelingen op het startscherm worden verplaats. Het heeft wat weg van de manier waarop je een app versleept op een smartphone. Bij het aanraken van de snelkoppeling verschijnt namelijk een nieuwe gebruikersinterface, die aangeeft waar de app heen wordt verplaatst.

Voor het draaien van Android-apps heeft Chrome OS 93 ook inspiratie opgedaan bij de smartphone. Aangezien veel applicaties ontwikkeld worden voor gebruik op smartphone of tablet, wordt de venstergrootte automatisch ingesteld in het nieuwe besturingssysteem. Zo krijgen gebruikers de applicatie op smartphoneformaat te zien. Het blijft wel mogelijk deze instellingen handmatig aan te passen. 

lees ook

Microsoft maakt installatie van native Android Office apps onmogelijk voor Chrome OS

Gebruikers die graag werken met de styluspen kunnen voortaan de batterijstatus bekijken in de takenbalk. Aan het toetsenbord wordt tot slot ook gedacht, aangezien het voortaan mogelijk is de taalinvoer voor het toetsenbord rechtstreeks in de systeemvoorkeuren aan te passen.

Kleine aanpassingen

Overige aanpassingen aan het besturingssysteem zijn:

  • Een functie in de Chrome-browser waarmee gebruikers de afspeelsnelheid van video’s steeds kunnen aanpassen.
  • Een overschakeling van de scherpe hoeken naar afgeronde hoeken in Picture-in-picture.
  • Een aantal verbeteringen in het geheugenbeheer voor Android 11 voor Chromebook.
  • Een verbetering van de Scan app, waardoor het scaninstellingen voortaan onthoudt.
  • Integratie van de Chrome OS bestandsmanager met Linux apps voor Chromebooks.
  • Een update aan de gebruikersinterface van de spellings- en grammaticacontrole.  
  • De mogelijkheid Android-apps toegang te verlenen tot Chrome OS-gebruikers- en apparaatscertificaten.
  • Een uitbreiding van de eis opnieuw in te loggen bij het vergrendelscherm.  

lees ook

Google lanceert tool om bedrijven te migreren naar Chrome OS

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home