Nieuw updatedebacle dreigt in Windows 11

windows 11 bluescreen

De preview van de volgende Windows 11-update zorgt voor veel problemen. Wie de update al installeerde, wordt daarvoor beloond met een blue screen of death.

Microsoft meldt dat er problemen zijn met KB5043143, de eerstvolgende maandelijkse beveiligingsupdate voor Windows 11. De uitrol van de update staat naar goede gewoonte gepland voor de tweede dinsdag van oktober (Patch Tuesday), maar de update is sinds 26 september al beschikbaar voor Windows Insiders. Wie de update al installeerde, heeft daar nu veel spijt van.

De update trakteert menig gebruiker op een blue screen of death. Heb je liever een andere kleur, dan is een green screen ook een mogelijkheid, maar dit krijg je enkel te zien als Insider. De update doet pc’s in een bootloop gaan die telkens resulteert in een blauw of groen scherm, tot na enkele tevergeefse pogingen Automatisch Herstel wordt geopend.

Bij sommige gebruikers wordt Bitlocker dan weer ongevraagd geactiveerd: in dat geval dien je je herstelsleutel in te geven vooraleer weer verder te kunnen. Lees hier hoe je die vindt. Als kers op de taart doet de update ook dingen stuk wanneer de pc wel opstart, waaronder USB en Wifi.

Eerst testen

Goed nieuws voor iedereen die geen Windows Insider is: je hoeft KB5043143 nog niet te installeren. De update is een preview en is optioneel beschikbaar voor geregistreerde testers, op eigen risico. Gelukkig komen de problemen tijdens de testfase aan het licht en niet pas als de update breed beschikbaar is. Anders was een nieuw updatedebacle zoals bij de Patch Tuesday-update van augustus niet meer af te wenden geweest.

Normaal gezien zal de update vanaf 8 augustus uitrollen naar alle Windows 11-gebruikers met een goedgekeurd apparaat. Dat geeft Microsoft nog even tijd om de grote mankementen weg te werken. Windows-updates zijn het schoolvoorbeeld waarom je een update altijd eerst in beperkte kring moet testen alvorens die breed uit te rollen.

KB5043143 is een maandelijkse beveiligingsupdate en bevat dus voornamelijk patches. Nieuwe functionaliteiten zijn eerder beperkt, al voegt de update bijvoorbeeld de mogelijkheid toe om bestanden te delen vanuit zoekopdrachten. De update zorgt er ook voor dat Microsoft Edge niet meer reageert op verzoeken om Internet Explorer te openen.

Voor gebruikers die bij Windows 11 22H2 Home of Pro zijn blijven hangen, zal het de laatste update zijn. Microsoft stopt de ondersteuning voor deze versies op 8 oktober.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.