Windows 10 wint opnieuw marktaandeel minder dan een jaar voor pensioen

Tien maanden voor de officiële pensioendatum van Windows 10 is het OS nog veruit de populairste versie van Windows, met een marktaandeel dat zelfs licht stijgt.

62,7 procent van de Windows-systemen wereldwijd draait op Windows 10 en slechts 34,12 procent op Windows 11. Dat blijkt uit data van Statcounter, gebaseerd op december 2024. Een maand eerder bedroeg het marktaandeel van Windows 10 61,83 procent, in oktober was het 60,95.

Geen daling meer

Oktober was volgens de cijfers meteen ook de laatste maand waarin het procentuele gebruik van Windows 10 daalde en dat van Windows 11 steeg. Ongeveer tien maanden voor Microsoft de updates voor Windows 10 stopt, lijken er dus meer systemen op het OS te draaien in de plaats van minder.

De cijfers van Statcounter zijn moeilijk te verifiëren, aangezien Microsoft zelf geen officiële statistieken deelt. Over het algemeen geven ze wel een betrouwbare trend weer op basis van data van computers die één van de 1,5 miljoen websites uit het Statcounter-netwerk bezoeken. Daaruit blijkt minstens dat Windows 10 immens populair blijft, en er ondanks de nakende deadline weinig aanstalten wordt gemaakt om in grote getalen te upgraden.

Drie opties

Op 14 oktober 2025 stopt Microsoft de updates voor Windows 10. Wie veilig wil blijven, heeft beperkte updates. Ofwel kan je updaten naar Windows 11, maar die mogelijkheid heeft Microsoft opzettelijk kunstmatig beperkt door enkele unieke systeemvereisten aan de installatie van het besturingssysteem te koppelen. Daardoor vallen veel oudere systemen uit de boot. Op 14 oktober veranderen ze in afval, hoewel ze eigenlijk wel in staat zijn Windows 11 te draaien.

lees ook

Doemsdag nadert voor Windows 10: wat betekent dit voor jouw pc?

Dat ontkent Microsoft niet. Ietwat ironisch, en vermoedelijk in een poging om het gebruik van Windows 11 op te krikken, liet Redmond begin december weten dat je de minimumsysteemvereisten effectief kan omzeilen, op eigen risico. Op die manier upgraden, is een optie.

De derde en laatste mogelijkheid voor wie veilig wil blijven, is om Microsoft geld te geven. In ruim voor een vergoeding kunnen bedrijven enkele jaren extra ondersteuning afkopen. Voor het eerst is er nu ook een formule voor particulieren.

Kiezen of verliezen

De komende tien maanden moeten consumenten en bedrijven die Windows 10 nog gebruiken, in ieder geval één van die drie opties overwegen. Blijven nietsdoen, is een groot risico. Net als bij het pensioen van Windows 7 en Windows XP stoppen de kritieke beveiligingsupdates immers. Wie een dergelijk systeem blijft gebruiken, loopt een steeds groter risico om het slachtoffer te worden van malware.

België doet het wel bovengemiddeld goed. Ook in ons land is Windows 10 nog de grootste en is de daling van het marktaandeel gestopt, maar het verschil met Windows 11 is veel kleiner: 50,95 procent tegenover 46,59 procent. Dat is nog iets beter dan Nederland, met 55,05 procent voor Windows 10 tegenover 43,59 procent voor Windows 11. Frankrijk volgt meer de globale trend: 61,18 procent tegenover 35,96 procent.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.