Volgens een rapport van Randstad gebruiken Belgische werknemers met een beperking meer AI dan hun collega’s zonder beperking. Werkgevers zouden bovendien meer moeten inzetten op AI-training op de werkvloer.
Belgische werknemers met een (milde) beperking gebruiken opvallend vaker kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer dan hun collega’s zonder beperking. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van Randstad. Ruim de helft van deze werknemers zet AI in om werkgerelateerde problemen op te lossen. Toch ontbreekt het vaak aan scholingsmogelijkheden, wat bedrijven talent kan kosten.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het kader van de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking (3 december). Aan het onderzoek deden 1.200 Belgische werknemers mee, waaronder 200 werknemers met een milde tot ernstige beperking.
AI als hulpmiddel
Uit het rapport van Randstad blijkt dat 54 procent van de Belgische werknemers met een beperking AI gebruikt om problemen op de werkvloer aan te pakken. Bij hun collega’s zonder beperking is dat slechts 34 procent. Daarnaast gebruikt bijna de helft (49 procent) van de werknemers met een beperking AI minstens wekelijks voor hun werk, vergeleken met 32 procent van hun collega’s.
lees ook
AI wordt door deze groep ingezet voor uiteenlopende taken, zoals het sneller uitvoeren van administratieve en niet-administratieve werkzaamheden. Voorbeelden hiervan zijn het schrijven of vertalen van e-mails en het plannen van vergaderingen. AI biedt ook oplossingen die drempels wegnemen, zoals realtime ondertiteling voor slechthorenden of beeldherkenning voor visueel beperkten.
Wim Van der Linden, woordvoerder van Randstad, benadrukt de ondersteunende rol van AI: “AI kan toegankelijkheidsdrempels verminderen en een meerwaarde bieden voor werknemers met een beperking.”
Gebrek aan AI-training
Ondanks de voordelen ervaren werknemers met een beperking ook obstakels. Zo moet 57 procent van hen zelf op zoek naar AI-trainingen om hun vaardigheden te verbeteren, tegenover 37 procent van hun collega’s zonder beperking. Het gebrek aan scholingsmogelijkheden heeft gevolgen: een derde van de werknemers met een beperking overweegt van job te veranderen als hun werkgever geen AI-training aanbiedt.
Belgische bedrijven bieden in het algemeen weinig AI-training aan. Slechts 31 procent van de Belgische werknemers heeft toegang tot dergelijke opleidingen, wat onder het wereldwijde gemiddelde van 35 procent ligt. Vooral oudere werknemers (18 procent) hebben beperkte toegang tot AI-scholing, terwijl jongere collega’s (41 procent) meer kansen krijgen.
lees ook
Oudere werknemers gebruiken GenAI vaker dan jongere collega’s
Ten slotte tonen internationale cijfers aan dat opkomende markten zoals India en Brazilië verder staan in AI-gebruik op de werkvloer. Belgische bedrijven scoren hier relatief laag, wat wijst op een potentieel concurrentienadeel op de lange termijn.