Voormalig Avaya-medewerker krijgt gevangenisstraf voor illegale verkoop licenties 

Avaya

Voormalig Avaya-medewerker Brad Pearce misbruikte zijn beheerdersrechten om tienduizenden softwarelicenties te genereren en illegaal te verkopen voor aanzienlijk lagere prijzen.   

Drie personen uit de Verenigde Staten zijn veroordeeld voor de illegale verkoop van tienduizenden gekopieerde zakelijke telefoonsysteemsoftwarelicenties met een waarde van 88 miljoen dollar. De Avaya-licenties werden via het beheerdersaccount van Brad Pearce, toen nog in dienst bij de klantenservice van Avaya, illegaal gegenereerd en doorverkocht aan aanzienlijk lagere prijzen. Dit leidde tot een verlies geschat op 88 miljoen dollar voor Avaya, maar vulde de bankrekening van Pearce en zijn kompanen met miljoenen dollars.  

Nu staan de drie betrokkenen terecht voor de illegale praktijken en krijgen ze een celstraf boven op een schadevergoeding die oploopt tot vier miljoen dollar, volgens een aankondiging van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Illegale praktijken

Het product dat centraal stond in de illegale prakijken was ‘IP Office’ van Avaya, een multinational in zakelijke communicatie. IP Office was een telefoonsysteemproduct voor onder andere voicemail en oproepbeheer, dat enkel met de softwarelicentie van Avaya, Avaya Direct International (ADI), ontgrendelt kon worden.  

Uit de gerechtelijke documenten blijkt dat Brad Pearce, voormalig werknemer bij Avaya, zijn beheerdersrechten misbruikte om tienduizenden ADI-softwarelicenties te genereren. Hij spande samen met Dusti Pearce die de rol van boekhouder op zich nam en Hines, de eigenaar van Direct Business Services International (DBSI) en een voormalige Avaya wederverkoper (die toen gede-autoriseerd was). 

lees ook

Avaya vraagt opnieuw faillissement aan in poging boven water te blijven

Volgens de aankondiging verkocht Hines de ADI-licenties aan wederverkopers en eindgebruikers wereldwijd, aan veel lagere prijzen, met grote verliezen tot gevolg voor Avaya. De drie mannen daarentegen verdienden miljoenen dollars met hun plan.  

Celstraf

Vorige week maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend dat de drie heren voor een gevangenisstraf van meerdere jaren staan en schadevergoedingen moeten ophoesten die oplopen tot vier miljoen dollar.  

Brad Pearce kreeg een gevangenisstraf van vier jaar en zal vier miljoen dollar aan schadevergoeding moeten betalen, Dusti O. Pearce heeft een jaar en een dag aan celstraf openstaan en moet ook vier miljoen dollar neerleggen. Tot slot krijgt Hines een jaar en zes maanden celstraf, met daarbovenop achttien maanden huisarrest, en een schadevergoeding van twee miljoen dollar.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home