Tegen de stroom: Vivaldi loopt niet hoog op met ‘geforceerde’ AI

vivaldi

Vivaldi lanceert een nieuwe versie van zijn browser en kiest er bewust voor om AI niet in de spotlights te zetten.

De Vivaldi-browser steekt vanaf vandaag in een nieuw jasje. Vivaldi kondigt in een blog versie 7.0 aan. Niet zomaar een update, maar een volledig nieuwe browser, aldus Vivaldi. De belangrijkste nieuwigheid in het centrale dashboard, waar je onder meer een nieuwsfeed, je agenda, je taken en notities in kwijt kan.

Opvallend, en eerlijk gezegd ook lichtjes verademend, is het gebrek aan verwijzingen naar AI in de aankondiging. We kunnen tegenwoordig geen persbericht of blog meer lezen zonder dat het letterwoord te pas, en evengoed ook te onpas, gebruikt wordt. Aankondigingen in de IT-wereld zijn niet meer relevant als het niets met AI te maken heeft.

vivaldi 7.0
Het nieuwe dashboard in de Vivaldi-browser.

Gedwongen AI

Vivaldi kiest er net voor om bewust niet over AI te spreken, verklaart Jon Stephenson von Tetzchner, CEO van het bedrijf achter de Vivaldi-browser, aan PC World. “We zien AI niet als iets waar onze gebruikers om vragen. Eerder het tegenovergestelde. Ik denk dat veel mensen net negatief reageren op gedwongen AI”, zegt von Tetzchner.

Het toppunt van ‘gedwongen AI’ is volgens von Tetzchner Windows Recall. Ondanks tegenwind uit alle hoeken probeert Microsoft de omstreden feature toch door te duwen in Windows. “Het idee om elke vijf seconden een screenshot van je scherm te maken, zet je aan het denken, toch? En dan is de vraag, is de functionaliteit die je ervoor terugkrijgt het echt waard?”

Het is zeker niet zo dat Vivaldi AI volledig afzweert, maar de browser vindt niet dat het een functionaliteit op zich moet zijn.  “Als onze gebruikers AI willen, kunnen ze dat gebruiken, maar ze willen niet dat het in de browser zit. Het feit dat het zo zwaar wordt gepusht, geeft aan dat er meer achter zit dan alleen maar een leuke functie willen geven. Als de functie zo geweldig is, hoef je het niet zo hard te pushen”, sluit von Tetzchner het betoog.

Ik denk dat veel mensen net negatief reageren op gedwongen AI. Als een functie zo geweldig is, hoef je het niet zo hard te pushen.

Jon Stephenson von Tetzchner, CEO Vivaldi (via PC World)

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.