De eerste laptop ter wereld gebouwd op de opensource RISC-V-architectuur is beschikbaar voor preorders. Helaas staat de nochtans significante aankondiging in het teken van nutteloze hypes.
De eerste op RISC-V-gebaseerde laptop ter wereld is beschikbaar voor preorders. Het toestel is in theorie gericht op ontwikkelaars en krijgt de codenaam Roma. Roma wordt geproduceerd in China door DeepComputing en Xcalibyte en heeft verder degelijke specificaties. Zo krijgt de laptop 16 GB aan LPDDR4-geheugen mee, samen met 256 GB aan opslag.
Over de chip zelf zijn weinig details gekend, al zou het om een quadcore-processor gaan. Die zou je zelf kunnen upgraden via het moederbord van de laptop.
Onafhankelijk en opensource
De lancering is potentieel erg belangrijk. De afgelopen decennia kenden pc’s en laptops maar één CPU-architectuur: x86. Intel domineerde, zeker nadat het AMD via illegale praktijken uit de markt duwde, al ontpopte dat bedrijf zich de laatste jaren opnieuw tot te duchten concurrent. Eind 2020 schudde Apple dan de markt door elkaar door MacBooks gebaseerd op zijn eigen ARM-gebaseerde M1-processor te lanceren. Ook Microsoft probeert met Windows ARM te omarmen, al blijft groot succes daar voorlopig uit.
De evolutie was wel significant: x86 verloor prompt zijn positie als vanzelfsprekend dominant en moet voortaan bewijzen dat het meerwaarde biedt boven ARM. Daar komt de RISC-V-laptop piepen. ARM is een alternatief voor x86, maar beide architecturen vallen onder commerciële licenties. ARM is weliswaar veel opener, maar het blijft eigendom van het bedrijf Arm. Niet zo met RISC-V, dat opensource is. Iedereen mag RISC-V-chips bouwen. RISC-V volgt verder gelijkaardige principes als ARM, zoals we in dit stuk in meer detail uitleggen.
lees ook
ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd
Een RISC-V-laptop plaveit de weg naar echte opensource-laptops. Roma is dan ook compatibel met verschillende RISC-V-Linuxdistributies. Compatibiliteit met software van derden zal een probleem zijn, maar als ontwikkelaarskit is de laptop in theorie een heel boeiende stap in de juiste richting. Bovendien kan RISC-V de afhankelijkheid van Amerikaans gereguleerde designs tegengaan, wat een land als China uiteraard erg interessant vindt.
Onbegrijpelijke hypedrang
In de praktijk slaan alle betrokken de bal volledig mis. De RISC-V International-foundation trekt de kaart van de hype en de buzzwords waardoor de aankondiging haast belachelijk wordt.
“Roma is een Web3-compatibel platform met NFT-creatie en publicatie plus geïntegreerde MetaMask-style wallet”, klinkt het. “Roma zal een nog meer geïntegreerde ervaring bieden met toekomstige AI-brillen en AI-luidsprekers die helemaal op RISC-V software draaien, aangedreven door RISC-V-hardware.”
lees ook
NFT’s zijn dwaas en ieder serieus bedrijf blijft er best vanaf
Wat verder staat dat dit design een cruciale brug vormt tussen ontwikkelaars en RISC-V-gebaseerde businesslaptops, die toch de uiteindelijke ambitie zijn. Helaas leest het zo niet. Sterker nog: de betrokken bedrijven zullen Roma in beperkte oplage publiceren en wie pre-ordert krijgt een unieke NFT. We beschreven eerder al hoe NFT’s juridisch waardeloos, praktisch onhandig en ecologisch rampzalig zijn. Als serieus bedrijf blijf je er best van weg, als uitdager voor x86 en ARM maak je jezelf in onze ogen belachelijk wanneer je er je kar aanhangt.
Misplaatste grap
Ondanks de aankondiging communiceert niemand een prijs. Je kan op de preorder-website wel je gegevens achterlaten, maar nog niets kopen. Ook afbeeldingen ontbreken op de site. Moest RISC-V niet via zijn officiële website over de laptop communiceren, zouden we haast denken dat het hele verhaal een misplaatste grap is.
De eerste RISC-V-laptop ter wereld zou een belangrijke mijlpaal kunnen zijn, die het belang van RISC-V als architectuur wereldwijd in de schijnwerpers zet. In de plaats daarvan kiezen DeepComputing, Xcalibyte en RISC-V International er zelf voor om hun geloofwaardigheid te koppelen aan NFT’s en crypto’s. Welke professional gaat dit toestel op deze manier serieus nemen, vragen wij ons af. Wat een gemiste kans.