Microsoft geeft Paint 3D nekschot

Windows 11 Paint

Vanaf 4 november zal er nog maar één Paint-app zijn voor Windows. Microsoft trekt de stekker uit de 3D-versie van de beeldbewerker.

Paint 3D-gebruikers krijgen een melding te zien dat de applicatie vanaf 4 november niet meer beschikbaar zal zijn in de Microsoft Store, merkt Windows Latest op. Die datum zal het officiële einde betekenen van Paint 3D, een versie van Paint met 3D-functionaliteiten.

Paint 3D werd in 2016 nog aangekondigd als een grote update voor de Paint-app dankzij de toevoeging van de derde dimensie. De beide Paints-app leefden broederlijk naast elkaar in Windows 10 maar op termijn was het de bedoeling dat Paint 3D de vaste keuze voor beeldbewerking zou worden in Windows. Paint 3D wist te weinig zielen te overtuigen en Microsoft beslist om de stekker eruit te trekken.

Aangekondigd einde

De laatste jaren werd al duidelijk dat Microsoft zelf niet meer overtuigd was van het voortbestaan van Paint 3D. In Windows 11 is Paint 3D al niet meer vooraf geïnstalleerd en moet de app via de Microsoft Store gedownload worden. Paint bevat in Windows 10 een sneltoets om te wisselen naar de 3D-versie: ook dit is in Windows 11 niet meer aanwezig.

Het lijkt erop alsof Microsoft Paint 3D-gebruikers nu al aan het voorbereiden is op het nakende einde. De app wordt niet meer getoond onder de opties bij Openen met als je een afbeelding vanuit Verkenner selecteert. Dat maakt het onnodig omslachtiger om de beeldbewerker nog te gebruiken. Je moet nu Paint 3D openen en van daaruit browsen naar de afbeelding die je wilt bewerken.

Eén Paint voor allen

Gebruikers van de klassieke Paint-app hoeven niets te vrezen. Microsoft is nog volledig toegewijd tot de beeldbewerker van Windows. Paint krijg in 2023 nog een heuse AI-makeover met de toevoeging van Dall-E onder de naam Cocreator. Daarmee kan je op basis van en korte tekstomschrijving beelden laten genereren door Paint.

lees ook

DALL-E 3 beschikbaar voor gratis ChatGPT-gebruikers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home