De pot verwijt de ketel dat hij opensource-waarden aan de kant schuift met het oog op meer winst en minder concurrentie.
IBM-dochterbedrijf Red Hat liet vorige maand weten dat het de broncode van Red Hat Enterprise Linux (RHEL) niet meer gratis zal delen met de wijde wereld. Linux is opensource, en RHEL valt onder de GPL-licentie maar die verplicht Red Hat enkel om klanten van de broncode te voorzien. Dat doet Red Hat braaf, en die klanten hebben onder die licentie het recht om de code verder te delen.
Red Hat van zijn kant heeft evenzeer het recht om contracten te beëindigen met klanten die dat effectief doen. Op die manier haalt Red Hat RHEL in essentie uit de opensource-wereld. In een interessante twist springt de pot op die kans om te ketel te verwijten dat hij zwart is. Het is nota bene Oracle dat een probleem maakt van die dubieuze praktijken van Red Hat.
Bogpost vs. blogpost
In een blogpost vallen Edward Screven, Chief Corporate Architect en Wim Coekaerts, Head of Oracle Linux Development, Red Hat aan. Ze halen enkele interessante argumenten boven. Zo claimt IBM dat het zich niet kan permitteren om RHEL gratis weg te geven, omdat het zijn eigen ingenieurs moet betalen. Red Hat als onafhankelijk bedrijf kon voor de overname door IBM de uitbetaling van lonen wel combineren met de verspreiding van de RHEL-broncode.
Mike McGrath, VP Core Platforms bij Red Hat, houdt echter vol dat de vraag naar de broncode van RHEL vooral afkomstig is van organisaties die de code willen gebruiken om zelf RHEL-smaakjes te maken en daar geld aan te verdienen, zonder te betalen voor het ontwikkelwerk dat gebeurt bij Red Hat. Dat leest als een begrijpbare frustratie maar ook als een eenvoudig excuus.
De geest van opensource
Het valt naar onze mening moeilijk te betwisten dat de zet van Red Hat en IBM volledig ingaat tegen de geest van opensource. Toch hebben we onze twijfels bij de motivatie achter de klachten van Oracle. Enkele jaren geleden ging dat bedrijf Red Hat immers voor door de gratis updates voor Oracle JDK te stoppen voor niet betalende klanten. Oracle heeft bovendien de niet onterechte naam om klanten aan zich te binden via licenties, en niet via openheid of flexibiliteit.
Oracle ziet de zet van Red Hat vooral met lede ogen aan omdat het de eigen ontwikkeling van Oracle Linux in het gedrang bent. Die distributie is traditioneel compatibel met RHEL, om fragmentatie van het ecosysteem binnen de enterprise-markt te voorkomen. Wanneer Red Hat de broncode van RHEL plots voor zich houdt, wordt het moeilijk om die compatibiliteit te behouden. Oracle Linux zal trouwens wel helemaal opensource blijven.
Boter op het hoofd
De publiekelijk uitgevochten vete doet menig toeschouwer in de haren krabben. Ondanks hun grote bijdrages aan de opensource-gemeenschap hebben noch IBM, noch Oracle echt de naam om flexibele, toegeeflijke open bedrijven te zijn. Die perceptie komt ergens vandaan. De twee partijen hebben meer dan voldoende boter op het hoofd. Maar dat betekent in dit specifieke geval niet dat Oracle ongelijk heeft.