Microsoft Dev Box is een workstation op maat van ontwikkelaars die in de cloud zit. Die programmeurs eenvoudiger toegang geven tot de tools en hardware die ze nodig hebben om productief te zijn.
Het doet ons een beetje denken aan een infomercial. Visualiseer even mee. Vooraf, in zwartwit, zien we programmeurs met gezichten verwrongen van de miserie sukkelen op een workstation die niet meer geschikt is voor hun actuele noden. De wereld verandert te snel voor organisaties om de nodige hardware mee te laten evolueren en onze ontwikkelaars kreunen. Alles gaat te traag. Het bedrijf gaat failliet, een hond jankt in de verte. Eén programmeur pinkt een traan weg.
Vandaag, in felle kleuren, gaat alles beter. De ontwikkelaars lachen. Misschien heeft er één een kirrende baby vast, en een andere een spinnende kat. Logisch: Microsoft heeft Dev Box gelanceerd en al de miserie van de zwartwit-fantasie is vergeten.
VDI voor ontwikkelaars
Microsoft Dev Box is een clouddienst waarbij onze ontwikkelaars toegang krijgen tot de tools die ze nodig hebben, zonder dat ze moeten wakker liggen van de configuratie en het onderhoud van hun workstations: een taak die volgens Microsoft immers vreselijk en nauwelijks werkbaar is in een modern bedrijf.
Dev Boxes zijn uiteindelijk gewoon VDI-omgevingen die teams eenvoudig kunnen configureren op basis van het werk dat ze willen verzetten. Binnen enkele minuten staat er een omgeving klaar die geschikt is om de gewenste toepassing te bouwen. De oplossing integreert met Windows 365 en de Endpoint Manager, net als klassieke workstations. Worden die dan niet op dezelfde manier beheerd als fysieke endpoints? Ssssst. Dit zit in de cloud, dus zal wel beter zijn.
Een Dev Box per omgeving
Er zijn natuurlijk wel echt tastbare voordelen. Zo kan je voor verschillende apps verschillende Dev Box-images configureren, die telkens de juiste tools en dependencies hebben voor het werk dat je wil verzetten. Dat is handiger dan een gemixte omgeving waarin je verschillende toepassingen bouwt.
Via een speciaal portaal kunnen ontwikkelaars hun Dev Boxes aanmaken of verwijderen. Het grootste voordeel is dat projecten gescheiden blijven en je eigenlijk één virtuele workstation per project kan gebruiken. Dat is extra handig voor legacy-apps, waarvoor je een legacy Dev Box kan configureren.
Keuze genoeg
Dev Box VDI’s ondersteunen iedere tool, IDE of SDK die compatibel is met Windows, inclusief het Windows Subsysteem voor Linux. Net als bij een andere VDI-oplossing maakt het niet uit van welk toestel je de Dev Box benadert. Dat kan zelfs vanaf een mobiel toestel of vanuit een browser.
Je activeert en deactiveert Dev Boxes wanneer je ze nodig hebt, en de dingen gaan automatisch in slaapstand wanneer het bedtijd is. Dat moet de kosten drukken. Microsoft Dev Box is per direct beschikbaar.
We hebben dit artikel een update gegeven met de nieuwste informatie.