Windows 365 en Cloud PC: de computer heruitgevonden?

Windows 365 Cloud PC

Microsoft introduceert met Windows 365 en Cloud PC een nieuwe manier om Windows 10 en Windows 11 te consumeren. Hoewel de dienst geen fundamenteel nieuwe technologie omvat, koppelt ze Windows op een erg toegankelijke manier los van endpoint-hardware.

Heeft je apparaat een scherm en internetconnectiviteit? Dan kan je het vanaf 2 augustus gebruiken als persoonlijke pc. Tijdens zijn digitale Ignite-conferentie introduceert Microsoft een splinternieuw Windows-aanbod: Windows 365 met Cloud PC. Onder die marketingnaam stopt Microsoft een beheerd virtuele desktop-aanbod voor Windows 10 en binnenkort Windows 11, gericht op alle bedrijven van grote enterprise tot bescheiden kmo.

Microsoft verpakt met zijn nieuwe aanbod een gepolijste virtuele desktop-ervaring in een eenvoudig af te nemen dienst. Windows 365 is de naam voor die dienst, Cloud PC is de noemer voor individuele virtuele computers van gebruikers. Cloud PC’s zijn persistente digitale computers in Microsofts cloud, Azure, gekoppeld aan een enkele gebruiker. Een werknemer werkt zo altijd in dezelfde omgeving met daarin zijn instellingen, zijn toepassingen en zijn bestanden. Die omgeving is toegankelijk van overal: Microsoft ondersteunt niet alleen laptops maar ook Android en iOS.

Cloud PC’s zijn persistente digitale computers in Microsofts cloud, gekoppeld aan een enkele gebruiker.

Zo kan je van overal inloggen op je Cloud PC en verder werken. Je kan bijvoorbeeld op je eigen laptop aanmelden op je Cloud PC en een PowerPointpresentatie aanmaken, PowerPoint actief laten op de Cloud PC maar je fysieke laptop dichtklappen, en meteen verder in de toepassing springen vanop je iPad in de zetel.

Windows 365: warm water, heruitgevonden

Bestaat dat al niet?, horen we de aandachtige lezer denken. Eigenlijk wel: Windows 365 is inderdaad gebaseerd op Azure Virtual Desktop, dat tot voor kort als Windows Virtual Desktop door de wereld ging. Die oplossing is op zijn beurt niets meer dan een VDI-dienst die draait op de cloudinfrastructuur van Microsoft. Technisch gezien komt Microsoft met Windows 365 niet bepaald met iets spectaculairs op de proppen. Toch is de dienst relevant en wel dankzij de omkadering die Microsoft biedt, samen met het gebruiksgemak voor zowel Cloud PC-gebruikers als administrators.

Dat Frank Shaw, corporate VP voor communicatie bij Microsoft, de Cloud PC met het nodige gevoel voor drama een volledig nieuwe categorie van compute-apparatuur voor eindgebruikers noemt, is dan ook flink overdreven. Correcter stellen we dat de Cloud PC een reeds lang bestaande categorie van endpoint-compute naar een grote massa brengt.

Eenvoud in beheer

Dat doet Microsoft in eerste instantie door infrastructuurmanagement helemaal weg te nemen van Windows 365-klanten. Microsoft introduceert hier immers een volwaardige dienst. Als klant kies je het formaat van de Cloud PC voor een gebruiker en krijg je zicht op de maandelijkse kostprijs die daarmee gepaard gaat. Vervolgens kies je tussen Windows 365 Business op maat van kmo’s, of Windows 365 Enterprise voor grotere organisaties. Microsoft configureert het geheel en zorgt ervoor dat de werknemer toegang heeft tot zijn of haar Cloud PC.

Windows 365 Cloud PC Microsoft Endpoint Manager

Beheer gebeurt via de vertrouwde Microsoft Endpoint Manager, waar Cloud PC’s netjes tussen fysieke toestellen wonen. Als administrator kan je alle bestaande beheers- en beveiligingsregels toepassen op de Windows 365 Cloud PC’s net als op fysieke toestellen.

Verder voorziet Microsoft via het Endpoint Analytics-dashboard een overzicht van de omgeving. Zo ontdek je snel of alles naar behoren werkt, gebruikers toegang hebben tot hun Cloud PC en Cloud PC’s zelf toegang hebben tot data of toepassingen binnen de infrastructuur van de onderneming zelf. Microsoft voorziet een nieuwe Watchdog-dienst die zelf continu in het oog houdt of relevante netwerkverbindingen wel naar behoren functioneren.

Veiligheid

Microsoft positioneert Windows 365 als een veilig alternatief voor klassieke endpoints in de post-corona-wereld. Vandaag werken mensen immers zowel van thuis als van kantoor en misschien zelfs op verplaatsing. Microsoft redeneert dat die realiteit het complexer maakt om endpoints veiliger te maken. Met Cloud PC koppelt Microsoft de compute-omgeving los van het toestel waarmee de werknemer aan de slag gaat. Beveiliging en beheer blijven centraal, met welk toestel de werknemer ook inlogt.

Hetzelfde geldt voor de data op de Cloud PC. Die blijft te allen tijde versleuteld op de cloudinfrastructuur van Microsoft staan. Zo komen gevoelige gegevens niet op een slecht beheerde familielaptop terecht.

Windows 365 Cloud PC security baseline

Aangezien een Cloud PC vanuit een beheerstandpunt nauwelijks verschilt van een klassieke computer, loopt ook de beveiliging gelijkaardig. Administrators kunnen bijvoorbeeld Microsoft Defender met bestaande regels uitrollen naar de Cloud PC. Gekoppeld aan 2FA en Microsoft Azure Active Directory (AD) kan je er ook nog eens voor zorgen dat er geen malafide individuen inloggen op een Cloud PC. Het is zelfs mogelijk om na te gaan welk toestel via welke verbinding wil inloggen. Zo kan Windows 365 een verbindingspoging via een nooit eerder geziene PC op een publiek netwerk in hartje China blokkeren wanneer je werknemers doorgaans exclusief in België werken.

Voor wie?

Wie heeft er nu baat bij Windows 365? Shaw verwacht in eerste instantie dat het aanbod zal resoneren bij grotere bedrijven. Daar moet Windows 365 de bestaande endpoint-infrastructuur niet vervangen maar aanvullen. Met de dienst kan je immers heel snel een persoonlijke pc-omgeving activeren voor tijdelijke werkkrachten zoals freelancers of stagiaires. Je hoeft geen extra hardware te voorzien of te configureren: eender welk toestel kan dienst doen als thin client om toegang te bieden tot Cloud PC. Op termijn ziet Microsoft het grootser: Windows 365 moet ook kmo’s ontzorgen door hun IT-last te verkleinen.

Heb je ervaring met virtuele desktop-infrastructuur? Dan zit je volgens Microsoft goed bij Windows Virtual Desktop. Die Azure-dienst is geavanceerder dan het nieuwe Windows 365-aanbod, met meer draaiknoppen en schakelaars voor administrators om aan te prutsen. Wie de eenvoud van Windows 365 meer als een beperking ziet, heeft dus een alternatief.

lees ook

Windows 11 uitgelicht: het belangrijkste nieuws op een rij

Tot slot moeten we benadrukken dat Windows 365 met zijn Cloud PC’s een cloud-VDI-omgeving as-a-Service is. Marketing, eenvoud en stijl halen de essentie niet weg. De Cloud PC is een gevirtualiseerde Windowscomputer in een Microsoft-datacenter off-premises. Om daarmee te verbinden, heb je een laptop of tablet nodig die dienst doet als thin client en een internetverbinding. Geen verbinding op de trein? Geen Cloud PC. Een akkefietje bij je internetprovider? Geen Cloud PC. Problemen met de Azure-infrastructuur? Je raadt het al: geen Cloud PC. Een VDI-oplossing in welke vorm dan heeft naast vele voordelen ook nadelen. Microsoft probeert met Windows 365 alvast om de dienst zo behapbaar mogelijk aan te bieden, en daar zien we een markt voor. Dat wil niet zeggen dat de fysieke PC plots heeft afgedaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home