Microsoft is volop bezig met het omzetten van Windows-bibliotheken van C/C++ naar Rust. De programmeertalen biedt betere bescherming tegen bugs in het besturingssysteem.
Rust is nog niet de meest gebruikte, maar wellicht wel de meest geliefde programmeertaal. Steeds meer ontwikkelaars en bedrijven omarmen Rust, daar hoort ook Microsoft bij. David Weston, hoofdverantwoordelijke voor de beveiliging van het Windows-ecosysteem, heeft publiekelijk erkend dat Microsoft bezig is met de kerncode van het besturingssysteem over te zetten van C/C++ naar Rust.
Dit proces is in feite al jaren bezig, weet The Register. In 2020 begon Microsoft met het herschrijven van DWriteCore, een egine voor tekstanalyse, layout en rendering, naar Rust en inmiddels heeft het 152.000 lijnen code in de taal geschreven. De grafische interface Win32 GDI bevat nu 36.000 lijnen code geschreven in Rust.
Waarom Rust?
Wat maakt het voor jou als Windows-gebruiker nu uit of de code geschreven is in Rust of in C/C++? Rust heeft ingebouwde mechanismen om het geheugen te beschermen tegen onveilig gebruik. Dit maakt de kans quasi onmogelijk dat ontwikkelaars per ongeluk schadelijke bugs in de kern van een software schrijven. Dit moet Windows in de toekomst veiliger en stabieler maken.
Bugs in het geheugen van C en C++ liggen aan de oorzaak van maar liefst zeventig procent van alle kwetsbaarheden in Windows, blijkt uit cijfers van Microsoft. Bij de zoektocht naar een veiligere programmeertaal om Windows in de kern te verstevigen, viel het oog op Rust. Microsoft pleit zelfs nu actief om C/C++ niet meer te gebruiken. Het bedrijf doet dan ook wat het predikt.
Weston zegt dat een Windows 11-versie met Rust in de kernel door de interne veiligheidstests is geraakt, maar Microsoft wacht nog enkele weken met dit breed uit te rollen. Het is echter niet de bedoeling dat de volledige Windows-code uiteindelijk zal worden omgezet naar Rust.
Ook Google heeft al openlijk de liefde verklaard voor Rust. De techreus onderzoekt voor hoe C/C++ kan worden uitgefaseerd in Android en Chromium. Daarnaast heeft Rust ook een plekje gekregen in de kernel van de recentste Linux-versies. De hype rond Rust zal dus nog niet snel gaan liggen in het programmeerlandschap.