Microsoft pleit voor verbanning programmeertalen C en C++

programmeren c++

Als het van Microsoft afhangt, wordt er geen regel code meer geschreven in de programmeertalen C en C++. Rust moet een veiliger alternatief bieden.

Dat ze bij Microsoft geen fan zijn van de programmeertalen C en C++, maakte CTO Mark Russinovich zeer duidelijk met een boodschap op Twitter. Russinovic roept op om geen nieuwe projecten meer op te starten in C-bibliotheken en lopende projecten indien mogelijk stop te zetten. Volgens Russinovich brengt het gebruik van C en C++ de veiligheid en betrouwbaarheid van applicaties serieus in gedrang.

Deze persoonlijke vendetta van Microsoft is niet nieuw. In 2019 trok het beveiligingsteam van de softwaregigant al eens aan de alarmbel. C en C++ zouden fundamentele problemen hebben met geheugenveiligheid, wat de talen volgens Microsoft inherent onveilig maakt.

Een waarschuwing die voorlopig echter in dovemansoren lijkt te vallen, want C/C++ behoren nog steeds tot de meest gebruikte programmeertalen onder ontwikkelaars.

lees ook

IEEE: ‘SQL vragen werkgevers vaak als extra vaardigheid’

Rust roest niet

Het geschikte alternatief om C/C++ te vervangen lijkt Rust. Deze programmeertaal werd in 2006 ontworpen, maar doet pas sinds de release van Rust 1.0 in 2015 mee met de grote jongens. Ondanks dat de programmeertaal veel moeilijker is om aan te leren, is Rust in de kern wel beter beschermd tegen geheugenveiligheidsbugs.

Rust heeft de wind in de zeilen. Grote namen uit de technologiesector zoals Microsoft, Meta en Google gebruiken Rust voor het schrijven van code en bij de volgende grote release van de Linux-kernel zal Rust worden opgenomen in het hart van Linux. Een enorme validatie voor de rijzende ster onder de programmeertalen.

Via The Register reageert Bjarne Soustrop, de bezieler van C++, op de kritiek van Microsoft. “Bedrijfsleiders worden snel verliefd op nieuwe dingen die beloven hun leven eenvoudiger te maken. Helaas voor hen vergeten ze dat het jaren geduld en grote inspanningen vergt vooraleer nieuwe talen een even breed toepassingsveld als volwassen talen bereiken.” Soustrop wil ook benadrukken dat Rust, zoals elke programmeertaal, vatbaar kan zijn voor onveilige code.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home