Linux-oprichter Linus Torvalds ziet zichzelf niet langer als programmeur, maar noemt zich tegenwoordig codemanager en -beheerder. Tijdens het Open Source Summit in Lyon sprak Torvalds samen met Dirk Hohndel, Chief Open Source Officer van VMware, over Linux en programmeren.
Torvalds constateert volgens ZDNet zelf dat hij niet langer een programmeur is: “Ik lees en schrijf veel e-mails. Mijn taak is uiteindelijk om ‘nee’ te zeggen. Iemand moet ‘nee’ zeggen tegen deze patch of dat pull-verzoek. En ontwikkelaars leveren betere code, omdat ze weten dat ik ergens nee tegen kan zeggen”, aldus Torvalds.
‘Ik ben geen programmeur’
De Linux-oprichter is naar eigen zeggen het programmeren verleerd. “De meeste code die ik schrijf, staat in mijn e-mails. Dus iemand stuurt me een patch en ik antwoord met een pseudo-code. Ik ben zo gewend geraakt patches te bewerken, dat ik soms patches bewerk en deze verstuur zónder deze ooit te hebben getest.”
Wil een programmeer een code door Torvalds goedgekeurd laten krijgen, helpt het om daarnaast ook uit te leggen waarom de code iets doet en waarom enige verandering nodig is. Volgen de Linux-oprichter draagt die uitleg namelijk bij, omdat dat op zijn beurt helpt bij de managementkant van de vergelijking. “Als je je code goed aan mij kunt uitleggen, vertrouw ik de code”, aldus Torvalds.
Dat hij tegenwoordig meer invulling geeft aan de rol van codemanager en -onderhouder vindt hij overigens zelf prima. Hij ziet het dan ook als zijn primair doel om binnen een week ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen tegen patches die mensen hem toesturen.
‘Developen is eenvoudiger geworden’
Ondanks dat Torvalds zijn handen zelf niet langer vuil maakt met hard-core programmeren, heeft hij er nog steeds plezier in.
”In veel opzichten is development veel eenvoudiger geworden. We hebben veel betere tools, betere documentatie en we hebben veel meer gemeenschapsgevoel”, aldus Torvald. “Wat misschien minder leuk is geworden, zijn de vele regels. Het was vroeger veel meer free wheeling, er werd meer gekletst en je kon dingen uitproberen.”
“Tegenwoordig is het veel serieuzer, maar de reden dat ik het nog steeds doe, is omdat het goed is. Ik besteed nu het grootste deel van mijn tijd aan het lezen van e-mails, maar dat doe ik ook omdat ik me anders zou vervelen.”
(Bron beeld: Wikipedia)