In 2023 heeft de 7 miljoenste Belg zich gemeld op Itsme. Met meer dan 1 miljoen acties per dag wordt de app ook steeds frequenter gebruikt.
Elke dag vinden er gemiddeld 1 miljoen identiteitsacties met Itsme plaats, waarbij burgers zich online identificeren en transacties bevestigen. Het totaal aantal acties in 2023 klokte af op bijna 370 miljoen, een groei van 17 procent ten opzichte van 2022. Dat meldt het bedrijf in zijn jaarcijfers voor 2023.
De grootste stijging zit bij Itsme Sign, de dienst waarmee je documenten digitaal kan ondertekenen. In 2023 plaatsten de Belgen 1,5 miljoen keer een gekwalificeerde elektronische handtekening (QES) met Itsme. Deze handtekening heeft dezelfde juridische waarde als een handtekening op papier. Ten opzichte van 2022 gaat het om een groei van 50 procent. Vandaag wordt de e-handtekening volgens Itsme al heel vaak toegepast in de HR-sector, bij accountants en in het notariaat.
Het bedrijf noteerde in 2023 een winst van 1,6 miljoen euro. Het aantal partners in de private sector blijft groeien. Vandaag zijn dat er al meer dan 1.000 volgens het merk. Itsme bestaat vandaag 6,5 jaar.
De kaap van 7 miljoen gebruikers is intussen gerond: in november 2023 installeerde de 7 miljoenste Belg de Itsme-app op zijn smartphone. Meer dan 80% van de actieve volwassen Belgische bevolking vanaf 16 jaar heeft vandaag een Itsme-account. Elke maand komen er nog steeds 30.000 à 40.000 nieuwe gebruikers bij. Die komen niet alleen uit België, maar ook uit het buitenland. De app ondersteunt reeds 10 nationaliteiten, en plant het komende jaar nog verder uit te breiden in Europa. Dat is vooral handig voor expats en Belgische bedrijven die in Europa actief zijn.
Dit jaar wil Itsme ook een rol spelen in de vorming van de digitale portefeuille. Met deze persoonlijke ‘datakluizen’ kunnen burgers toestemming kunnen geven om zaken als diploma’s, gezondheidsdata en dergelijke digitaal te delen. Het werkt hiervoor samen met Athumi, het datanutsbedrijf van de Vlaamse overheid. Ook Doccle zal een belangrijke rol spelen in het organiseren van deze datastromen.