Intel kondigt aan bezig te zijn met de ontwikkeling van een chip voor het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency. De chip maakt het mogelijk om te werken met versleutelde data zonder de data eerst te moeten ontcijferen.
De chip die Intel gaat bouwen, maakt gebruik van een opkomende methode genaamd homomorphic encryption. De ontwikkeling van de chip zal waarschijnlijk meerdere jaren in beslag nemen en ook Microsoft zal onderdeel zijn van het project.
Voor bedrijven is het standaard om data te versleutelen als ze worden opgeslagen of zich verplaatsen via het netwerk. Dankzij versleuteling kunnen hackers de data niet inzien en er geen toegang tot krijgen bij een inbraak. Toch laat het versleutelen van data alsnog gaten open voor hackers.
Veiliger omgaan met gevoelige data
Versleutelde data moet eerst worden ontsleuteld voordat applicaties ermee kunnen werken. Hackers kunnen hierdoor alsnog toegang krijgen tot gevoelige data. Met de chip die Intel ontwikkelt voor DARPA is het niet langer nodig om data te ontcijferen voordat applicaties er iets mee kunnen. Hierdoor wordt het voor kwaadwillenden vrijwel onmogelijk om toegang te krijgen tot gevoelige informatie.
Homomorphic encryption werd in 2009 voor het eerst met succes toegepast door een onderzoeker van IBM. Er was echter wel een probleem. De techniek kost ontzettend veel computerkracht, waardoor de computer er 100 biljoen keer langer over deed om platte tekst te analyseren. Inmiddels is de technologie al een stuk verder en duurt het ‘slechts’ 1000 keer langer om versleutelde data te verwerken. Intel gaat de uitdaging aan om de verwerkingstijd nog veel verder te verkorten.
Verloop van het project
In de eerste fase van het project wil Intel de hardware voor de chip en de benodigde software bouwen. Ook wil Intel investeren in academisch onderzoek naar homomorphic encryption. In latere fases van het project gaat Microsoft de chips van Intel samen met de Amerikaanse overheid testen door ze ze in te bouwen in de Azure clouddiensten.
Microsoft gaat een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de internationale standaarden rondom homomorphic encryption. Deze stap is belangrijk om de techniek in de toekomst ook commercieel beschikbaar te maken.
Homomorphic encryption heeft het potentieel om een krachtige tool te worden voor het beveiligen van gevoelige data. De techniek is relevant in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Ziekenhuizen kunnen de technologie gebruiken om veiliger om te gaan met medische informatie. Ook voor andere organisaties die met gevoelige data werken, zoals banken, kan de techniek een mooie uitkomst zijn.