Hugging Face bezorgd over ‘gecensureerde’ Chinese opensourcemodellen

ai made in china

LLM’s van Chinese makelij zijn in opmars op opensourceplatformen, maar zijn niet zonder risico, waarschuwt de CEO van Hugging Face. Er zijn bepaalde onderwerpen waarover Chinese modellen niet spreken.

Clément Delangue, CEO van het opensourceplatform Hugging Face, trekt in een Franse podcast aan de alarmbel. Volgens Delangue is China aan een sneltempo de koppositie in de AI-wereld aan het veroveren. Chinese onderzoeksinstellingen, maar ook commerciële bedrijven zoals Alibaba, hebben bewezen uitstekende modellen te kunnen ontwikkelen, die niet hoeven onder te doen voor wat van de band rolt bij hun Amerikaanse tegenhangers.

Hugging Face ziet de opmars van Chinese AI-modellen vanop de eerste rij gebeuren. Chinese gebruikers hebben omwille van de Amerikaanse handelsrestricties geen toegang tot de technologie van OpenAI en co. In de opensourcewereld is daarentegen iedereen welkom. Dat zij ondanks de moeilijke toegang tot chips in staat zijn complexe modellen te bouwen, toont des te meer aan hoe goed China zijn plan kan trekken.

lees ook

Huawei is klaar om Nvidia te vervangen in China

Made in China

De Chinese modellen zijn niet vrij van politieke censuur. Gebruikers merkten op dat er bepaalde heikele kwesties zijn die de modellen steevast uit de weg zijn. Het DeepSeek-model bijvoorbeeld spreekt niet over de gebeurtenissen op het Tiananmenplein in 1989, een heikel en vooral verboden gespreksonderwerp in China.

Dat komt niet omdat het model niets weet over geschiedenis: je kan het een historisch overzicht van de jaren tachtig laten opstellen, maar het model zal blokkeren van zodra Tiananmen ter sprake komt. Over andere politieke kwesties hebben de modellen dan weer een zeer uitgesproken mening, bijvoorbeeld op de vraag of Taiwan bij China hoort.

Op sociale media wordt daar lacherig over gedaan, maar het zou risico’s inhouden als ontwikkelaars applicaties zouden bouwen op de Chinese modellen, waarschuwt Delangue. “Als China veruit de sterkste wordt in AI, zullen ze in staat zijn om bepaalde culturele aspecten te verspreiden die de Westerse wereld misschien niet verspreid wil zien.”  

Delangue wil vooral vermijden dat AI mee in de geopolitieke context wordt gezogen. “Het is belangrijk dat AI wordt verdeeld over alle landen – dat er niet één of twee landen zijn die veel sterker zijn dan de andere.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.