Grote Windows 11 2024-update is nu beschikbaar met tal van verbeteringen

windows 11

Microsoft is begonnen met de gefaseerde uitrol van de Windows 11 2024-update, ook bekend als versie 24H2. De update brengt verschillende nuttige aanpassingen met zich mee, waaronder verbeteringen aan het Startmenu, Verkenner en Instellingen.

De Windows 11 24H2-update biedt onder meer een vernieuwd Startmenu met een zijpaneel voor gebruikers van Microsoft Phone Link. Dit paneel geeft meldingen en informatie over de batterijstatus van gekoppelde telefoons weer en biedt sneltoetsen naar berichten, oproepen en foto’s. Voor gebruikers met een HDR-monitor introduceert versie 24H2 ondersteuning voor HDR-achtergronden, en kunnen kleuraanpassingen nu eenvoudig worden aangepast via de Instellingen-interface.

Verbeteringen in Verkenner en Instellingen

Microsoft heeft ook de Verkenner onder handen genomen. In de home-sectie zijn recente, favoriete en gedeelde bestanden gecombineerd in een tabbladweergave, wat het eenvoudiger maakt om snel toegang te krijgen tot vaak gebruikte documenten. Verder zijn de contextmenu’s geüpdatet volgens The Verge, zodat handelingen zoals kopiëren, plakken en hernoemen nu duidelijker zijn gelabeld en makkelijker toegankelijk zijn. Een andere handige toevoeging is de mogelijkheid om RAR, 7z- en TAR-bestanden te maken zonder dat hiervoor externe software nodig is.

windows 11

De Instellingen-interface is verder verbeterd met enkele langverwachte functies. Zo kunnen gebruikers nu de scrollrichting van het muiswiel omkeren zonder dat ze wijzigingen hoeven aan te brengen in het Windows-register. Daarnaast is het mogelijk om verbeterde aanwijzerprecisie voor de muis direct in te schakelen via Instellingen, zonder naar het oudere Configuratiescherm te hoeven gaan.

In het systeemvak heeft Microsoft het uiterlijk van de tijd- en datumweergave aangepast, waarbij het jaartal niet langer wordt getoond. Ook Quick Settings is geherstructureerd, waarbij alle snelle acties standaard zichtbaar zijn en gebruikers deze nu eenvoudig kunnen slepen en neerzetten.

Tot slot biedt de update een nieuwe Energiebesparingsmodus die de batterijduur van laptops verlengt. Gebruikers kunnen ook bepalen wat er gebeurt bij het indrukken van de aan/uit-knop of het openen van de laptop.

Ontwikkelaarsfuncties en hardwareondersteuning

Voor ontwikkelaars introduceert Microsoft de mogelijkheid om het sudo-commando te gebruiken, bekend van Unix-gebaseerde systemen. Hiermee kunnen ontwikkelaars gemakkelijk verhoogde opdrachten uitvoeren vanuit een niet-verhoogde consolesessie, wat handig is bij het testen van scripts en tools.

De Windows 11 2024-update biedt verder ondersteuning voor de nieuwste hardwaretechnologieën, zoals Wifi 7 en Bluetooth LE-audio. Daarnaast zijn er prestatieverbeteringen voor de nieuwste AMD-processoren. Microsoft vervangt bovendien de Mail- en Agenda-apps door een nieuwe Outlook-client en introduceert een verenigde Microsoft Teams-app voor zowel persoonlijke als zakelijke accounts.

Microsoft rolt de update gefaseerd uit. Gebruikers met Windows 11-versie 22H2 of 23H2 zijn als eerste aan de beurt. Microsoft gebruikt een vernieuwde aanpak waarbij het volledige besturingssysteem wordt vervangen. De update is dus pas beschikbaar zodra het apparaat volledig compatibel is. Dit voorkomt problemen met bijvoorbeeld verouderde stuurprogramma’s of applicaties die nog niet zijn aangepast aan de nieuwe versie.

Hopelijk heeft Microsoft goed naar zijn bètatesters geluisterd. Er zijn namelijk updateproblemen die je belonen met een blue screen of death. Microsoft erkent de problemen en werkt aan een oplossing. Het is niet duidelijk of de publiek beschikbare update dezelfde fout bevat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.