Google stelt de deadline voor de verplichte overschakeling op Manifest v3 uit in Chrome. Het nieuwe extensieplatform bezorgt ontwikkelaars – en gebruikers – kopzorgen.
De uitfasering van het huidige Manifest v2-platform zou starten vanaf januari 2023, maar Google komt nu terug op de oorspronkelijke planning. Google wilde Manifest v3 dan de standaard maken in betaversies van Chrome en vanaf 2024 zouden extensies die de overstap nog niet hebben gemaakt, worden geblokkeerd in de browser. In maart zal een nieuwe tijdlijn volgen.
De reden die Google opgeeft voor het uitstel is dat uit feedback blijkt dat ontwikkelaars nog struikelen over die opgelegde migratie. Google legt hen daarom een zachtere deadline op voor het uitfaseren van Manifest v2. Maar ontwikkelaars zijn niet de enige die steen en been over de introductie van Manifest v3, ook Chrome-gebruikers zitten er niet op te wachten.
Controversiële veranderingen
Manifest v3 is een ondersteunend platform voor browserextensies en komt ter vervanging van het huidige Manifest v2. Google belooft dat Manifest v3 moet leiden tot veiligere browserextensies in Chrome. Daar zijn twee onpopulaire maatregelen voor nodig.
Ten eerste wil Google voorkomen dat extensies verborgen achtergrondpagina’s kunnen starten door alle achtergrondactiviteit langs service workers te leiden. Dit schept echter een veel complexere omgeving voor webontwikkelaars die hen meer beperkingen oplegt. Google introduceert een Offshore Documents API in Chrome 109 om dit probleem aan te pakken.
Het tweede punt van controverse rond Manifest v3 blijft onbesproken. Het platform vervangt de webRequest-API door declaritiveNetRequest voor het blokkeren van HTTP-requests. Deze nieuwe API steunt op een zwarte lijst van URL’s de begrensd is tot 30.000 lijnen. Dat bemoeilijkt de werking van adblockers, die veel langere lijsten hanteren.
Dat zet veel kwaad bloed onder Chrome-gebruikers. Het is immers geen publiek geheim dat Google als digitale advertentiemachine ook zijn graantje meepikt van het verdwijnen van adblockers. Omdat Manifest v3 ingebouwd zit in Chromium, zijn de wijzigingen ook van toepassing op andere Chromium-browsers zoals Edge. Browser die van privacy hun verkoopsargument hebben gemaakt, denk aan Firefox en Brave, zijn minder happig om mee in Manifest v3 te stappen.