Wat is Chromium en wat is het verschil met Google Chrome?

chrome vs chromium

Door hun historische verwantschap zijn Google Chrome en Chromium moeilijk van elkaar te onderscheiden. We leggen de verschillen uit.

Tijd voor een klein experimentje. Vraag eens aan tien willekeurige mensen op straat wat hun favoriete internetbrowser is. De kans is groot dat minstens zes personen die vraag met ‘Google Chrome’ zullen beantwoorden. De browser van Google is razend populair en heeft in 2022 een marktaandeel van 65,5 procent verworven.

Vraag diezelfde willekeurige mensen nu eens naar de term ‘Chromium’ en ze zullen waarschijnlijk denken dat je het over het gelijknamige chemisch element hebt. Toch is de impact van Chromium op het world wide web veel groter dan je misschien zou vermoeden. Zonder Chromium heb je namelijk geen Google Chrome.

The Chromium Project

Chromium is een opensource softwarecode. Op papier beheert ‘The Chromium Project’ de code, maar het is algemeen geweten dat Google de touwtjes in handen heeft. Dat steekt de techgigant ook niet onder stoelen of banken. De eerste versie van Chromium lanceerde in het jaar 2008; het is geen toeval dat we in hetzelfde jaar kennis maakten met de webbrowser Chrome.

Opensource betekent dat de broncode van Chromium openbaar is. Dat wil dan weer niet zeggen dat iedereen zomaar een kijkje mag nemen. Softwareontwikkelaars dienen eerst een registratieproces te doorlopen alvorens ze mee aan de Chromium-code mogen schrijven. Dat moet voorkomen dat onkundige ontwikkelaars of mensen met slechte bedoelingen de code om zeep helpen.

Naast Chromium heb je ook nog Chromium OS. Wat Chromium is voor de webbrowser Chrome, is Chromium OS voor het besturingssysteem ChromeOS. Op dat besturingssysteem draaien Chromebooks. 

Van Chromium naar Chrome

In zijn puurste vorm is Chromium, net als Chrome, een webbrowser. Google heeft de broncode van Chrome dan ook gebaseerd op de Chromium-code. Chrome en Chromium delen ook dezelfde web-engine Blink: een uitvloeisel van Apple WebKit. Daar stoppen wel meteen de gelijkenissen tussen beide webbrowsers.

Het eigendomsrecht van Chrome ligt voor honderd procent in handen van Google. De broncode zit achter slot en grendel voor de buitenwereld. Aanpassingen die ontwikkelaars in Chromium aanbrengen, zullen geen invloed hebben op Chrome.

Google heeft Chrome ook veel meer aangepast voor massagebruik. Er zijn talloze functionaliteiten in Chrome gestopt die je in Chromium niet zal terugvinden, zoals ingebouwde plug-ins voor het weergeven van pdf-bestanden of het afspelen van mediabestanden. Nieuwe functies komen met automatische updates en Google draagt ook de verantwoordelijkheid om beveiligingslekken te dichten.

Google Chrome is trouwens niet de enige webbrowser die ontstaan is uit Chromium. Ook Microsoft Edge, Brave en Vivaldi zijn van nature Chromium-browsers. De ontwikkelaars van de browsers hebben de Chromium-code natuurlijk in een volledig eigen jasje gestoken, waardoor ze niet meer dan verre neven zijn van Chrome. 

google chrome chromium
Google Chrome is al jarenlang de populairste webbrowser.

Aan de slag met Chromium

Dat ongepolijste kantje maakt Chromium een speeltuin voor hobbyisten. Ze krijgen een ruwe webbrowser ter beschikking die ze nog volledig naar hun eigen hand kunnen zetten. Chromium is gratis te downloaden. Het is aan te raden dit via het officiële kanaal te doen om een veilige en gereviseerde versie van de browser binnen te halen.

Voor wie zich niet laat afschrikken door software waar nog aan gesleuteld moet worden, biedt Chromium zelfs enkele voordelen ten aanzien van Chrome. Zo kan je zelf manueel plug-ins of extensies installeren die Chrome niet zou ondersteunen. Chromium wordt ook veel frequenter van updates voorzien.

Het belangrijkste argument is wellicht privacy. Dat Google Chrome vol met trackers zit om je browsergegevens te registreren, is helaas een publiek geheim. Die trackers zijn zelf aangebracht door Google en zitten dus niet standaard in Chromium. Google gebruikt Chrome ook als lokaas om je in zijn ecosysteem te vangen. In Chromium kan je je eigen privacyvriendelijke webstekje bouwen.

Onafgewerkt huis

Voor de niet-gevorderde gebruiker is het echter niet aan te raden om met Chromium te werken. Chromium blinkt niet uit in gebruiksvriendelijkheid. De browser is inherent onstabieler omdat er achter de schermen constant aan de code wordt gesleuteld. Het basispakket aan functionaliteiten is zeer beperkt.

lees ook

Microsoft detecteert per ongeluk Chromium als malware

Het gebruik van Chromium houdt ook serieuze veiligheidsrisico’s in. Chromium mag dan wel veel updates krijgen, als je die niet manueel uitvoert zit je in geen tijd met een verouderde versie. Dat kan cybercriminelen vrij spel geven om ongepatchte kwetsbaarheden uit te buiten.

Beschouw surfen met Chromium als verhuizen naar een huis dat moet gerenoveerd worden. Je kan het huis naar eigen smaak inrichten, maar je moet wel in een bouwwerf wonen met alle mogelijke ongemakken en risico’s van dien. Neem je liever je intrek in een afgewerkt en bemeubeld huis, dan maak je beter gebruik van Google Chrome (of een andere populaire browser).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home