Google plant om volgend jaar door te gaan met de uitrol van Manifest V3. Dat is de naam voor een nieuwe versie van het Chrome-extensieplatform en die is niet compatibel met de adblockers van vandaag.
Vanaf de lancering van Chrome 112, gepland voor januari 2023, wil Google de ondersteuning voor Manifest V2 uitfaseren. Manifest V3 neemt vanaf dan over. Het einde van de ondersteuning begint in de Canary, Dev en Beta-kanalen van Chrome. In het Stable-kanaal voor het grote publiek blijft alles nog business as usual tot in juni, waarna Google ook daar wil overstappen naar Manifest V3.
Dood aan de adblocker
De switch is erg controversieel. De Manifest-versies definiëren een platform waarmee ontwikkelaars moeten werken voor extensies. Officieel wil Google met versie drie meer privacy en beveiliging garanderen. In de praktijk maakt Manifest V3 de werking van hedendaagse adblockers onmogelijk.
Adblockers gebruiken immers de webRequest-API van Chrome om bepaalde categorieën van HTTP-requests te blokkeren. De methode kan de laadtijden van websites vertragen en dat wil Google nog. Manifest V3 stuurt webRequest op pensioen en vervangt de API door declaritiveNetRequest. Die API werkt anders en maakt gebruik van een zwarte lijst voor URL’s. Google kiest er echter voor om de lijst te limiteren tot 30.000 lijnen terwijl adblock-lijsten in de regel meer dan tien keer zo lang zijn.
Ook Microsoft Edge
Manifest V3 heeft zo in de praktijk de naam om een ongevraagde moordenaar van adblockers te zijn, die meer kwaad dan goed doet voor gebruikers. Let wel: adblockers kunnen in principe blijven bestaan, maar ze zullen wel minder efficiënt zijn.
Het platform zit ingebakken in Chromium, waarop onder andere Microsoft zijn Edge-browser baseert. Microsoft lijkt niet van plan om een lans te breken voor de webRequest-API, waardoor de plannen van Google naar alle waarschijnlijkheid ook Edge zullen treffen. De tijdslijn voor de implementatie daar is gelijkaardig. Wie een alternatief zoekt, kan bij Firefox terecht.