Google moet appwinkels van derden aanbieden via Play Store

google play

Het monopolie van Google’s Play Store komt ten einde. Een rechter in de VS besliste dat het bedrijf Android en zijn app store moet openstellen voor winkels van concurrentie.

Er is een definitieve uitspraak gevallen in de zaak Google v. Epic. De bevoegde Amerikaanse rechtbank zegt daarin dat Google zowel Android de Play app store effectief open moet stellen voor concurrentie, en dat voor drie jaar lang. Als onderdeel van die beslissing is Google verplicht om app stores van derden, zoals Epic Games Store, vanaf 2025 binnen Google Play aan te bieden. De concurrentie moet ook toegang hebben tot de volledige catalogus van Google Play-apps zodat ze die zelf kunnen aanbieden.

Google versus Epic?

Epic klaagde in 2020 Google en Apple aan omdat ze de game Fortnite uit hun app stores verwijderd hebben. Dat gebeurde omdat Epic een vergoeding van 30% op in-app aankopen probeerde te omzeilen. Apple won de zaak grotendeels, die van Google begon veel later en sleept langer aan.

Vorig jaar kwam een jury unaniem tot het besluit dat Google een illegaal monopolie voert met zijn Play Store en dat bepaalde deals met gameontwikkelaars en uitgevers concurrentiebeperkend werkten.

Google krijgt acht maanden de tijd om met een nieuw systeem op de proppen te komen. Het bedrijf controleert nog steeds de veiligheid van alle digitale winkels, en kan een vergoeding vragen om die controles uit te voeren. Epic wou die controle ook laten afschaffen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Epic spant intussen een tweede proces tegen Google aan omdat die de maatregelen zogezegd al zou proberen te omzeilen, weet The Verge. Google zou al stappen nemen om de integratie van externe appwinkels complexer te maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.