Google verliest monopolierechtszaak tegen Play-appwinkel

google play

Volgens een Amerikaanse rechtbank heeft Google een onwettig monopolie opgebouwd rond zijn Play-appwinkel voor Android. Google gaat in beroep tegen de uitspraak.

Een jarenlange rechtszaak tussen Epic Games en Google heeft een conclusie bereikt. In 2021 trok de gameontwikkelaar, bekend van Fortnite, ten juridische strijde tegen Apple en Google nadat het uit diens appwinkels werd verbannen. Epic stoorde zich onder meer aan het feit dat ze verplicht worden het betaalsysteem van Google te gebruiken en dat Google mee langs de kassa passeert. De jury heeft Epic Games nu ook in het gelijk gesteld.

Na de laatste pleidooien volgde vannacht de uitspraak. De jury had volgens The Verge slechts enkele uren deliberatie nodig om te concluderen dat Google een monopolie rond zijn Play-diensten heeft uitgebouwd. De uitspraak heeft onder meer betrekking op de koppeling van de appwinkel met het Play Billing-betaalsysteem, maar ook deals die Google heeft gesloten met appuitgevers en smartphonefabrikanten om concurrerende appwinkels binnen Android te voorkomen, die tijdens de pleidooien aan het licht kwamen.

In een blogpost op zijn website ontkurkt Epic Games de champagneflessen. Het bedrijf noemt de uitspraak ‘een overwinning voor gameontwikkelaars en consumenten wereldwijd. De gelijkaardige rechtszaak tegen Apple wist het bedrijf niet te winnen.

Google gaat in beroep

Wat de directe impact voor Google is, is nog onduidelijk. Epic heeft immers geen schadevergoeding geëist van Google; de rechtszaak was eerder een principiële kwestie. Toch zal het wellicht niet zonder gevolgen blijven. De uitspraak kan een domino-effect in gang zetten waarbij andere misnoegde ontwikkelaars zich uitspreken en ook beleidsmakers zullen Google Play nog nauwer onder de loep nemen.

Google wil daar niet op wachten en heeft al aangegeven beroep te zullen aantekenen. In een reactie benadrukt het bedrijf dat het appontwikkelaars net meer keuze en openheid gunt in Android dan in ‘elk ander groot mobiel platform’ (lees als: iOS). “We blijven het Android-bedrijfsmodel verdedigen en blijven ons inzetten voor onze gebruikers, partners en het Android-ecosysteem in bredere zin”, klinkt Google strijdvaardig in The Verge.

Deze rechtszaak staat volledig los van een andere grote monopoliezaak die op dit moment loopt tegen Google. Die is gericht tegen de zoekmachine waarmee Google het world wide web al meer dan twintig jaar domineert. Tijdens die rechtszaak kwamen al enkele sappige details naar buiten, zoals een miljardendeal tussen Google en Apple om zijn zoekmachine in het zadel te houden, alsook Microsoft-CEO Satya Nadella die openlijk toegeeft dat Google Search beter is dan zijn Bing.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home