Gebruikers uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn als eerste aan de beurt. Wij moeten nog even geduld hebben.
Met een blogpost opent Google de wachtlijst voor Bard, dat de concurrentie moet aangaan met ChatGPT en Bing Chat. Als je in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk woont tenminste. Wanneer we ons willen aanmelden, zien we dat Bard nog niet beschikbaar is in ons land. Google zegt dat het binnenkort Bard in meer landen en talen zal aanbieden, zonder daar een tijdlijn voor te geven.
Bard is gebouwd op een ‘light’-versie van LamDA, een LLM-model dat Google binnenshuis ontwikkelde. De techreus ziet de tool als een aanvulling op zijn populaire zoekmachine. De capaciteiten van Bard zijn ook gelijkaardig als die van ChatGPT en Bing Chat. Je stelt een vraag in natuurlijke taal en de AI gaat op zoek naar het best mogelijke antwoord. Dat je nog niet altijd een perfect antwoord mag verwachten, benadrukt Google zeer duidelijk in de aankondiging.
Sneller, maar beperkter
Omdat wij nog geen toegang hebben tot Bard, baseren we ons op de eerste ervaringen van onder meer The Verge. Het Amerikaanse nieuwsmedium merkt op dat Bard aanzienlijk sneller is dan zijn rivalen, wat ook ligt aan het beperkte aantal gebruikers. Door de populariteit van ChatGPT durven de servers wel eens overbelast raken.
Bard heeft ook meer kennis over actuele gebeurtenissen dan ChatGPT. De kennis van het GPT-taalmodel waar OpenAI mee werkt reikt, niet verder dan 2021, terwijl Google zegt de encyclopedie van Bard continu te updaten. Toch kan Bard ook totale onzin vertellen, stelt The Verge vast. Daarom toont Bard voorlopig drie antwoorden en kunnen testers het beste antwoord selecteren om het model beter te laten worden.
Een laatste vaststelling van The Verge is dat Bard in een veel strakker keurslijf zit dan Bing Chat. De uitspattingen die Bing Chat tijdens de eerste weken kende, zijn inmiddels legendarisch, maar Google lijkt geen zin te hebben om de krantenkoppen te halen met vreemde uitspraken van Bard. Het aantal vragen dat je per sessie kan stellen is ook ingeperkt.
lees ook
Een wolf in schaapskleren: risicoanalyse GPT-4 doet de wenkbrauwen fronsen
Kat en muis
Dat heeft wellicht te maken met de woelige start die Bard kende. De aankondiging ging volledig de mist in door een feitelijke fout in het promotiemateriaal en een mislukt evenement. Google is daardoor weer voorzichtiger geworden met het openstellen van Bard, nadat het ten tijde van de aankondiging van Bing Chat juist niet snel genoeg kon gaan.
Google mag zich dan eindelijk hebben aangemeld in de AI-race, het is op dit moment toch vooral Microsoft achtervolgen. OpenAI kondigde vorige week GPT-4 aan, de volgende generatie van het LLM-model. Die ondersteunt meer talen en kan beelden ‘lezen’. Binnenkort zal Bing ook eigen beelden kunnen maken dankzij de toevoeging van Dall-E in de zoekmachine.
lees ook
GPT-4 onder de loep: beelden lezen, talenknobbel en meerdere persoonlijkheden
In de toekomst zal Bard code kunnen schrijven en beelden kunnen verwerken, zegt Google, al blijft het daarbij weer in het vage over wanneer dat zou zijn. Eerder kondigde Google ook al nieuwe (toekomstige) AI-functionaliteiten aan voor de Workspace-applicaties.