Google debuteert DataGemma LLM’s die focussen op accuraatheid

DataGemma maakt gebruik van statistische gegevens uit Google’s Data Commons om hallucinaties in AI-modellen te verminderen en zo de nauwkeurigheid van de gegenereerde informatie te verbeteren.

Grote taalmodellen (LLM’s) kunnen indrukwekkende resultaten leveren, maar genereren soms ook onjuiste informatie, een fenomeen dat bekendstaat als “hallucinatie”. DataGemma, een nieuw model dat gebruik maakt van Google’s Data Commons, is ontworpen om dit probleem aan te pakken. Door AI-modellen te koppelen aan grote hoeveelheden reële data, wil DataGemma de feitelijke juistheid van gegenereerde informatie verbeteren.

Je kan de broncode raadplegen via Hugging Face. Onder de motorkap is hebben de LLM’s Gemma 2 27B als basis, een open source LLM dat Google deze zomer lanceerde.

Data Commons als bron

Google’s Data Commons is een openbare kennisgrafiek met meer dan 240 miljard datapunten, afkomstig van betrouwbare bronnen zoals de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze dataset omvat informatie over onder andere gezondheid, economie en demografie.

Door dit te koppelen aan de DataGemma-modellen, kunnen gebruikers via natuurlijke taalinteracties toegang krijgen tot deze gegevens. Dit stelt onderzoekers en beleidsmakers in staat om bijvoorbeeld trends in elektriciteitstoegang in Afrikaanse landen of correlaties tussen inkomen en diabetes in de VS te analyseren, aldus Google.

Twee methodes om hallucinaties te bestrijden

DataGemma combineert twee methodes om hallucinaties in AI-modellen te verminderen:

  1. RIG (Retrieval-Interleaved Generation): Dit proces zoekt proactief naar betrouwbare statistische data in Data Commons tijdens het genereren van antwoorden. Zo worden feiten gecontroleerd voordat ze worden gepresenteerd.
  2. RAG (Retrieval-Augmented Generation): DataGemma gebruikt de RAG-methode om contextuele informatie op te halen voordat het antwoord wordt gegenereerd. Dit zorgt voor meer accurate en uitgebreide antwoorden door de informatie uit de Data Commons te gebruiken.

Voorlopige tests laten zien dat deze aanpak de nauwkeurigheid van AI-modellen bij numerieke feiten aanzienlijk verbetert. Dit vermindert de kans op hallucinaties, wat nuttig is in toepassingen zoals onderzoek en besluitvorming. De DataGemma-modellen zijn nu beschikbaar voor onderzoekers en ontwikkelaars, die deze kunnen gebruiken via speciale hardware voor de RIG- en RAG-methoden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home