Folding@home vindt kanshebber voor COVID-19 medicijn

Folding@home deelt nieuwe resultaten van zijn poging een medicijn te vinden voor COVID-19. Met de hulp van mensen wereldwijd die rekenkracht op hun computer beschikbaar stellen, simuleert het Folding@home-project de proteïnen van het SARS-CoV-2 virus. Het doel van deze simulaties is om beter te begrijpen hoe de proteïnen werken en vooral hoe we ze kunnen stoppen. 

Folding@home is een distributed computing project dat simulaties voor biomedisch onderzoek draait op computers die inactief zijn. De computers werken onafhankelijk van elkaar en voeren elk hun unieke simulaties uit, die ze naar de Folding@home servers sturen. 

Door meer dan honderd keer zoveel data te genereren als waar anderen toegang tot hadden, leverde het Folding@home project resultaten op die anders niet mogelijk waren geweest. Het project deelt al zijn data online, zodat wetenschappers deze kunnen gebruiken om het virus beter te begrijpen.

lees ook

Folding@home-project doorbreekt mythische exaflops-barriére in strijd tegen coronavirus

Naast het online delen van informatie is Folding@home aangesloten bij een project genaamd Covid Moonshot. Deze wetenschappelijke samenwerking richt zich op het ontwikkelen van kleine moleculen die verspreiding van het virus blokkeren. Het Covid Moonshot team gebruikt Folding@home om te achterhalen welke chemicaliën het meest bruikbaar zullen zijn voor een geneesmiddel. 

Immense steun voor het Folding@home project

Voor de pandemie was Folding@home een relatief klein project met 30.000 gebruikers en een aantal servers op Washington University. Met de komst van het coronavirus riep Nvidia zijn gebruikers op het project te steunen. Als gevolg hiervan sloten miljoenen nieuwe deelnemers zich bij het project aan en werden de servers zelfs zwaar overbelast. 

Vanaf dat moment schoot de hele tech-industrie te hulp. Dr. Greg Bowman, voorman van Folding@home verklaart dat Microsoft, Nvidia, AMD, Intel, AWS, Oracle en Cisco allemaal hielpen met hardware en cloud diensten. Pure Storage doneerde een all-flash storage array van één petabyte. Linux Tech Tips, een YouTube kanaal voor thuisbouwers van Linux systemen met meer dan 12 miljoen volgers zette een server van 100TB op om de Folding@home servers te ontlasten. 

“We zijn extreem dankbaar voor alle hulp”, zegt Bowman. “De enorme stortvloed aan steun van burgerwetenschappers en de hulp van de tech-industrie gaf ons wetenschappelijke kansen die we anders niet hadden gehad.”Op zijn piek had Folding@home meer dan 2,5 exaFLOPS aan computerkracht om op het probleem te storten, oftewel 2500 petaFLOPS. Inmiddels is dat aantal weer sterk gedaald, naar 247 petaFLOPS. Ondanks de sterke daling, bekijkt Bowman het van de positieve kant: “We hebben nog steeds meer rekenkracht dan Summit, de snelste supercomputer in de Verenigde Staten.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.