Het gebruik van AI explodeert, alsook het aantal applicaties waarover bedrijven beschikken. Die allemaal netjes met elkaar integreren, blijkt eenvoudiger gezegd dan gedaan.
AI zal ook in 2024 het gesprek aan de koffiemachine blijven bij vele bedrijven. In zijn nieuwste Connectivity Benchmark Report peilt Mulesoft, dochteronderneming van Salesforce, naar hoe bedrijven vandaag staan tegenover de technologie. 1.050 organisaties met minstens duizend werknemers deden mee aan die rondvraag. Algemene conclusie: ondanks een ‘explosie’ van AI, loopt de integratie in het IT-ecosysteem loopt niet van een leien dakje.
Het nieuwe normaal: explosie van AI, applicaties en budgetten
Volgens Mulesoft is er geen twijfel: de AI-geest is uit de fles. Drie op vier bedrijven geeft aan meerdere AI-modellen te gebruiken. Over het algemeen heerst er een consensus dat automatisering een positief effect heeft op de productiviteit van quasi alle departementen binnen een organisatie. AI helpt de doorsnee werknemer tot twee uur per week tijd besparen die aan diepzinniger werk kan worden besteed.
So far so good, maar niet alles is rozengeur en manenschijn. Een explosie van AI gaat ook gepaard met een explosie van applicaties. Volgens het onderzoek telt het ecosysteem van de gemiddelde enterprise vandaag de dag maar liefst 991 (!) applicaties. Bijgevolg nemen ook IT-budgetten stevig toe: bedrijven gaven de voorbije 12 maanden gemiddeld 10,5 miljoen euro uit aan IT. Dat is een stijging van 39 procent.
Silo’s hinderen AI
Slechts een kleine minderheid slaagt erin om het steeds complexer wordende IT-ecosysteem te jongleren. 95 procent van organisaties geeft aan dat gebrekkige integratie het grootste struikelblok is om AI verder te implementeren. Bij amper twee procent loopt dit vlekkeloos. Bijna acht op de tien gaat wegens veiligheidsoverwegingen op de rem staan met AI.
De drie hoofdzaken waarom integratie van AI zo moeiteloos loopt zijn de volgende: onvoldoende skills, bezorgdheden rond compliance en legacy IT-systemen. Bij 81 procent van de organisaties resulteert dit in datasilo’s die het digitale transformatieproces verhinderen. 72 procent ziet de onderlinge afhankelijkheid van IT-systemen dan weer als een struikelblok.
lees ook
Zonder data geen AI: hoe bouw je een solide data-architectuur?
De conclusies van Mulesoft liggen in lijn met onderzoek dat IBM eerder deze maand publiceerde. Bedrijven willen dus wel mee op de AI-trein springen, maar gebrek aan vaardigheden, onvoldoende integratie van AI in andere systemen en bezorgdheden rond beveiliging en compliance blijken moeilijke obstakels te zijn. De problemen zijn alom gekend, nu de oplossing nog.