Android bereidt zich voor op overschakeling naar 64-bits

android 64-bits

Google is volop aan het uittesten of Android klaar is om volledig over te schakelen naar 64-bits. Dat moet leiden tot betere prestaties van applicaties en betere beveiliging.

Het huidige buildsysteem van Android ondersteunt het bouwen van binaire bestanden voor zowel 32-bits als 64-bits architectuur. In de nabije toekomst, vanaf 2023, moet 64-bits de norm worden voor Android. Google is zijn mobiele besturingssysteem al volop aan het klaarstomen voor de overstap op zijn eigen Pixel-producten.

Android bevat echter nog steeds 32-bits-bibliotheken, waardoor het besturingssysteem nog niet klaar was om deze te laten vallen in de huidige versie Android 13. Bovendien moeten ook ontwikkelaars de 64-bit ondersteuning in hun codes integreren, al zou dit voor applicaties geschreven in Java geen obstakel mogen zijn. Google wil de omschakeling daarom ook stapsgewijs aanpakken.

In Android 13 zal zich dit uiten in het weren van applicaties die voor 32-bits gebouwd zijn. Wil je een app downloaden die geen 64-bits ondersteunt, toont de Play Store een waarschuwing dat de app niet compatibel is met je smartphone. Vanaf Android 14 zal 32-bits mogelijk al volledig geweerd zijn uit het besturingssysteem.

Hoe meer bits, hoe meer vreugd

Waarom is het aantal bits nu zo belangrijk? 64-bits applicaties presteren tot tien procent beter dan hun 32-bit broertjes en werken veel energie- en RAM-zuiniger. Ook voor de beveiliging van Android zou het beter zijn om 32-bits niet langer meer te ondersteunen.

iOS deed dit overigens al in 2017 en ook hedendaagse smartphonehardware is voorzien op 64-bits. Dat Android nu ook volgt, is een niet meer dan logische evolutie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home