AI-systeem van DeepMind presteert uitstekend op online beschikbare codeeropdrachten

code AI

DeepMind heeft belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van een kwalitatief AI-coderingsprogramma, laat het bedrijf weten in een aankondiging. Momenteel kan het programma zelfs al concurreren met programmeers in codeerwedstrijden.   

DeepMind is een bedrijf dat zich sinds de oprichting in 2010 specialiseert in AI. Momenteel beweert het bedrijf al zo ver te staan met de ontwikkelingen dat AI een geduchte concurrent vormt voor echte programmeurs bij specifieke codeeropdrachten.

Het nieuwe AI-programma krijgt de naam AlphaCode mee, vertelt DeepMind in de aankondiging. Het programma testte de onderzoekers uit met codeeropdrachten die gebruikt worden in competities voor programmeurs. De resultaten waren erg goed, aangezien de geschatte rangschikking van het programma in de bovenste 54 procent scoorde.

Kleine doorbraak

De resultaten klinken groots, maar het programma vormt momenteel nog geen geschikte vervanger voor een menselijke codeerder. De codeeropdrachten in de test wijken namelijk af van dagdagelijkse problemen waar programmeurs mee te maken krijgen.

Dagelijks krijgen programmeurs namelijk te maken met uitdagingen die verschillende vaardigheden vereisen. De uitdagingen van Codeforces, het platform dat de onderzoekers raadpleegden voor de testen, zijn veel eenvoudiger.

“Ik kan gerust zeggen dat de resultaten van AlphaCode mijn verwachtingen overtroffen”, zei Codeforces-oprichter Mike Mirzayanov, in het bericht van DeepMind. “Ik was sceptisch omdat zelfs bij eenvoudige codeeropdrachten het vaak niet alleen nodig is om het algoritme te implementeren, maar ook (en dit is het moeilijkste deel) om het uit te vinden. AlphaCode wist te presteren op het niveau van een veelbelovende nieuwe concurrent.”

Groter verhaal

Voor AI-codeersystemen zijn er in de afgelopen jaren meer doorbraken geweest. Op het niveau van een menselijke programmeur is nog geen enkel systeem geraakt, maar iedere stap telt.

In de doorbraken helpt het als AI-modellen worden opengesteld voor een breder publiek. Om die reden stelde OpenAI het GPT-3 taalmodel eind vorig jaar nog publiekelijk beschikbaar. Verder gebeurt er momenteel ook gewoonweg meer onderzoek naar AI-modellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home