Waar voorgestelde code door AI vandaag nog veel fouten bevat, zit de tijdwinst voor ontwikkelaars in andere zaken waar AI kan helpen volgens een nieuw onderzoek.
Vier academici van de universiteit van Lugano in Zwitserland lichten in hun research paper de AI-transformatie toe voor ontwikkelaars. Ze focussen meer specifiek op hun dagelijkse routines, waarbij de workload tegen 2030 zou halveren.
In hun paper verwijzen ze naar HyperAssistant, een slimme evolutie van GitHub Copilot, OpenAI ChatGPT, Google Gemini of Tabnine. Als hulp focust het op het mentaal welzijn van de ontwikkelaar door pauzes of activiteiten voor te stellen. De toekomstige AI zou meetings coördineren met relevante teamleden en ondersteuning bieden bij het leren van nieuwe skills.
“We stellen ons HyperAssistant voor, een augmented AI-tool dat uitgebreide ondersteuning biedt aan 2030 ontwikkelaars, waarbij de huidige beperkingen op het gebied van mentale gezondheidsondersteuning, foutdetectie, codeoptimalisatie, teaminteractie en vaardigheidsontwikkeling worden aangepakt,” leggen de auteurs uit.
“We benadrukken AI als een aanvullende kracht, die de capaciteiten van ontwikkelaars vergroot in plaats van ze te vervangen, wat leidt tot de creatie van geavanceerde, betrouwbare en veilige softwareoplossingen.”
Situatieschets 2030
De paper haalt een voorbeeld aan van een dagelijkse workflow in de toekomst.“Ashley, de ontwikkelaar in 2030, komt op kantoor en merkt meteen dat er sinds gisteren wat code is veranderd. Dankzij HyperAssistant krijgt ze echter een beknopte samenvatting te zien, waarin alleen de relevante wijzigingen worden benadrukt. Met deze efficiëntie begrijpt ze de updates snel en is ze klaar om aan haar taken te beginnen.”
“Als ze begint met coderen, waarschuwt een intelligent bugdetectiesysteem haar voor een fout die ze per ongeluk heeft geïntroduceerd. Het systeem meldt niet alleen de fout, maar stelt ook mogelijke oplossingen voor, waardoor het debuggen gestroomlijnd wordt.”
lees ook
Stack Overflow ziet bereidwilligheid voor gebruik AI, nog geen vertrouwen
HyperAssistant gaat zelfs zo ver dat hij een afspraak plant tussen Ashley en de senior ontwikkelaar, aangevuld met relevante documentatie. Onderweg let de AI op typefouten of andere gegevens die erop kunnen wijzen dat er een pauze moet worden genomen. Met deze hulp, zo suggereren de auteurs, heeft Ashley in 2030 nog maar een halve dag nodig om te doen waar ze in 2024 een hele dag over deed.
Het is een boeiende situatieschets in de toekomst. Wie het volledige onderzoek graag wil nalezen, kan hier terecht. Nu maar hopen zoals, The Register schrijft, dat het HyperAssistant blijft en niet HyperManager.