Windows update maakt sommige VPN’s stuk, patch verwijderen enige oplossing

Security

Toepassingen die de ingebouwde VPN-client van Windows 10 of Windows 11 gebruiken, kunnen plots geen connectie meer maken.

Aflopen dinsdag dropte Microsoft traditioneel op Patch Tuesday (tweede dinsdag van de maand) tal van updates op al zijn platformen waaronder Windows 10 en Windows 11. Naast het dichten van heel wat van veiligheidslekken en andere optimalisaties, heeft de Windows update ook de VPN-dienst stuk gemaakt die standaard met het besturingssysteem wordt meegeleverd.

Verschillende klachten op Reddit tonen problemen bij SonicWall- en WatchGuard-connecties. De foutmelding wijst naar een mislukte L2TP-connectiepoging. De reden is een probleem met de security-laag tijdens de negotiatie met een externe computer.

Volgens Bleeping Computer zijn niet alle VPN-clients getroffen door de Windows update. Het zijn vooral diegene die de ingebouwde VPN-software gebruiken van Windows 10 en Windows 11 die problemen ondervinden.

IT-admins kunnen de specifieke Windows-patch (KB5009543 en KB5008876) verwijderen om het probleem op te lossen, ook al verliezen ze daarmee wel de nieuwste patches voor andere kwetsbaarheden. Voorlopig lijkt het beste advies om de update nog even uit te stellen tot Microsoft een patch uitrolt die het probleem mitigeert. We raden sowieso altijd aan om updates eerst intern te testen om te zien of er geen problemen zijn. De kans is namelijk groot dat de gebruikte VPN-dienst binnen jouw organisatie niet getroffen is door de patch.

lees ook

5 essentiële stappen na de installatie van Windows 11

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home