Windows-update zorgt ervoor dat pc’s niet meer opstarten zonder Bitlocker-sleutel

windows update kapot

Veel Windows-gebruikers zitten na het uitvoeren van de meest recente update met een pc die niet meer wil opstarten als ze hun Bitlocker-sleutel niet kunnen ingeven.

Microsoft rolde updatebestand KB5012170 uit op 9 augustus. De update focust zich voornamelijk op het dichten van beveiligingslekken in Secure Boot DSX die door Microsoft als zeer ernstig worden omschreven. Maar zoals dat helaas vaker gaat met Windows-updates verloopt de uitrol niet van een leien dakje.

Naast het gegeven dat de aanwezigheid van bepaalde OEM-firmware de installatie van de update kan blokkeren, kan de update er ook voor zorgen dat je je pc niet meer kan opstarten zonder een Bitlocker-sleutel.

Hoewel dit probleem nog niet officieel erkend is door Microsoft, wordt het onder meer gerapporteerd door Windows-gebruikers op Reddit en door The Register. Tijdens het herstarten van Windows kan het dus voorvallen dat je naar het Bitlocker-vergrendelscherm wordt geleid, waar Microsoft vraagt om de herstelsleutel voor het systeem in te geven.

Een Bitlocker-sleutel is een unieke code die bestaat uit 48 tekens en dient ter beveiliging van het apparaat. Windows zal de code normaal gezien opvragen wanneer verdachte activiteit op een apparaat wordt opgemerkt. Kan je de code niet ingeven, dan krijg je geen toegang tot het systeem. Het is echter nog gissen waarom deze update het Bitlocker-vergrendelscherm activeert op sommige computers.

Waar vind je de Bitlocker-sleutel van je apparaat?

Tot Microsoft met de gevraagde uitleg en oplossing komt voor het probleem, hou je je Bitlocker-sleutel dus maar best bij de hand alvorens je Windows updatet. De meest eenvoudige manier om de Bitlocker-code te vinden is via je Microsoft-account onder het menu Apparaten.

Elk apparaat dat je koppelt aan het Microsoft-account krijgt één unieke code. Voor zakelijke apparaten is de code ook bereikbaar via een Azure Active Directory account of de systeemadministrator.

Ervaar je problemen met je pc na het doorvoeren van een Windows-update? Dan zit er in sommige gevallen niet anders op dan de update weer te verwijderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home