Heeft een Windows-update je pc stuk gemaakt? Werkt er een bepaalde functie niet meer goed? Gelukkig kan je handig een update verwijderen met ons uitgebreid stappenplan voor Windows 10 en Windows 11.
Loopt je pc opeens niet meer lekker? Dan is de kans groot dat een Windows-update roet in het eten gooit. Heb je alle andere variabelen gededuceerd en ben je zeker dat het daaraan ligt? Dan loont het om allereerst een zoekopdracht online te doen met je probleem. Zie je genoeg meldingen naar een kapotte update? Dan kan je aan de slag met de volgende stap. Onderstaande gids geldt zowel voor Windows 10 als Windows 11.
Lijst met recente Windows-updates
Klik op Start, daarna Instellingen (tandwieltje) en kies Windows Update of Update en beveiliging. Centraal in de lijst zie je Geschiedenis van updates staan. Klik daarop en je wordt getrakteerd op alle updates die recent werden geïnstalleerd inclusief de installatiedatum. Kies in de lijst Installatie van updates ongedaan maken.
Hier zie je de lijst met updates dat je kan wissen binnen Windows 10 of Windows 11, telkens met een KB-nummer. Bij twijfel kan je altijd het KB-nummer opzoeken voor de inhoud van de update voordat je die installeert. Ben je zeker van je keuze? Klik dan op de update en kies Verwijderen. Probleem opgelost!
Tot zo ver de gemakkelijkste optie. Zit de update er niet tussen die je wil verwijderen of is het probleem niet opgelost? Dan zijn er gelukkig nog wel extra opties. Daarvoor duiken we in de optie Geavanceerd opstarten.
PC herstelopties
Klik op Start en typ in de zoekbalk Herstelopties in. Kies de optie Geavanceerde opstartopties om je pc te herstarten naar een specifiek Windows-menu nog voor Windows volledig wordt opgestart. Klik op Nu opnieuw opstarten van zodra je alle andere actieve applicaties hebt gesloten in Windows 10 of Windows 11.
Daarna word je verwelkomd door een banaal blauw scherm met een aantal opties waaronder het opstarten van Windows vanaf een USB-stick. Opgelet, vanaf nu zijn alle stappen Engelstalig omdat Microsoft geen Nederlandse vertaling voorziet. Kies hier Troubleshoot en daarna Advanced Options. Daarna zie je Uninstall Updates als optie in de lijst met zes items. Staat het er niet tussen? Kies dan See more recovery options om de tweede pagina te tonen.
KB-nummer analyseren
De volgende stap toont je twee opties: Uninstall latest quality update of Uninstall latest feature update. Hier is het belangrijk dat je je KB-nummer er opnieuw bij haalt van de update die je pc waarschijnlijk stuk heeft gemaakt. Is dat een kwaliteitsupdate of een functie-update? Kies daarna de juiste optie en bevestig.
Wie een professionele versie gebruikt van Windows 10 of Windows 11, krijgt nu mogelijk een Bitlocker-melding. Volg de stappen die op het scherm verschijnen om de herstelsleutel te krijgen. Pas daarna kan je de update verwijderen.
Is je pc na deze stap nog altijd niet hersteld? Dan loont het de moeite om toch eens naar randapparatuur te kijken of die een fout veroorzaken. Kijk ook eens naar de meest recent geïnstalleerde of geüpdatete software. Rechterklik op de startknop en kies Apps en onderdelen. Sorteer daar op installatiedatum en verwijder recente software en/of updates van software.
Nog steeds problemen? Dan duiken we dieper in het Opdrachtprompt.
Graven in Opdrachtprompt
Klik op start en typ in de zoekbalk cmd. Rechterklik op Opdrachtprompt, kies Als administrator uitvoeren en bewonder de Spartaanse interface. Hou er rekening mee dat je hier enkel met tekstcommando’s kan uitvoeren. Schrikt je dat niet af? Neem dan opnieuw de KB-nummer bij de hand van de Windows-update en typ dit letterlijk in (of kopieer uit deze tekst):
wusa /uninstall /KB:UpdateID
Vervang UpdateID door het nummer dat je wil verwijderen. Van zodra je op Enter drukt, start WUSA (Windows Update Standalone Installer) en wordt de update verwijderd. Opdrachtprompt laat je daarna snel weten of het verwijderen is gelukt of niet.
Hopelijk heb je hiermee die éne vervelende Windows-update kunnen verwijderen en draait je pc opnieuw stabiel. Hoe kan je dit in de toekomst voorkomen? Niet. Microsoft kiest zelf wanneer je updates ontvangt en elk systeem kan altijd problemen ondervinden. Zorg daarom altijd voor regelmatige back-ups van je pc, je weet nooit wanneer het noodlot toeslaat.