Windows 10 Enterprise stuurt ongewenst gegevens door naar Microsoft

Windows 10

DSK, de Duitse waakhond voor databescherming, heeft onderzocht hoe de Enterprise-editie van Windows 10 omgaat met gebruikersinformatie. Gebruikers kunnen instellen dat Windows helemaal geen gegevens verzendt naar Microsoft. Volgens het onderzoek van DSK blijkt dit niet helemaal vlekkeloos te verlopen. Zelfs wanneer een gebruiker daar geen toestemming voor geeft, verzendt Windows 10 alsnog gegevens naar Microsoft. 

Het onderzoek van DSK was gericht op versie 1909 van Windows 10 Enterprise. Wanneer het security-niveau is ingeschakeld in combinatie met Windows Restricted Traffic Limited Functionality Baseline-pakket, worden er geen data verzonden naar Microsoft. Wanneer gebruikers dat laatste pakket niet gebruiken, stuurt het systeem toch data door, zelfs wanneer de security-modus aan staat. 

Windows stuurt data door naar het adres settings-win.data.microsoft.com. Volgens Microsoft wordt dit adres gebruikt voor verschillende Windows-10 systemen, waaronder de telemetriefunctie. Het is niet duidelijk om welke systemen het precies gaat. 

Reactie van Microsoft op de ontdekking

Ondanks de beweringen van DSK houdt Microsoft vol geen data te verzenden wanneer de security-modus actief is. Het feit dat Windows verbinding maakt met de server komt vanwege een softwarefout, verklaart Microsoft.

De Datenschutzkonferenz vindt dat Microsoft het feit dat Windows 10 Enterprise zomaar verbinding maakt verder moet ophelderen. Het probleem geldt niet alleen voor Enterprise gebruikers, maar ook particuliere gebruikers. De Pro- en Home-edities van Windows 10 beschikken zelfs niet over een security-modus. 

Einde van doorsturen data in zicht?

DSK eist dat alle Windows 10 gebruikers de optie moeten hebben om zich te beschermen tegen onvrijwillige gegevensoverdracht. Om hiervoor te zorgen, gaat de DSK in dialoog met Microsoft. 

lees ook

Microsoft onthult nieuwe privacytool voor Europese Windows 10-klanten

Als het plan van de DSK om met Microsoft in gesprek te gaan slaagt, komt er mogelijk een eind aan het doorsturen van Windows 10-gegevens. Ook nu al kun je een aantal dingen doen om te voorkomen dat Windows 10 gegevens verzendt naar Microsoft. Zo kun je gebruik maken van het Windows-register, ook al raden we dat enkel aan bij ervaren gebruikers om hier aanpassingen in maken en maak steeds een back-up vooraf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home