Microsoft onthult nieuwe privacytool voor Europese Windows 10-klanten

Microsoft privacy

Microsoft kondigt een nieuwe privacyfunctie aan met betrekking tot zijn verzameling van telemetriegegevens, die bedoeld is voor Europese Windows 10 Enterprise-klanten.

De nieuwe optie lanceert in publieke preview en is erop gericht om Europese bedrijven meer flexibiliteit te geven in het naleven van de GDPR-wetgeving, door van hen de data controller te maken.

Momenteel hebben deze organisaties twee mogelijkheden voor het beheer van telemetriedata die door Windows 10 worden verzameld en naar Microsofts servers worden gestuurd. Ze kunnen Microsoft toelaten om de controller van de data te zijn, maar lopen dan potentieel risico dat persoonlijke informatie naar niet-Europese servers wordt verplaatst.

De tweede optie is om de dataverzameling volledig uit te schakelen, maar ook dat is niet ideaal. Het schakelt de mogelijkheid uit van Windows Update om beveiligings- en driverupdates uit te rollen op maat van de apparaten in het bedrijf.

Data controller

Met de nieuwe optie laat Microsoft toe dat gebruikers van Windows 10 Enterprise binnen een Microsoft 365-abonnement de eigen organisatie als data controller kunnen aanstellen. Microsoft speelt dan de rol van data processor en verwerkt alleen maar de gegevens in opdracht van de klant.

Eenmaal de optie is geactiveerd, worden de telemetriegegevens op een aparte locatie bewaard. Klanten kunnen vervolgens via hun Azure-portaal reageren op GDPR-verzoeken van gebruikers binnen de organisatie, bijvoorbeeld om data te verwijderen, een persoonlijke kopie te downloaden of de verwerking te beperken.

Publieke preview

Om deel te nemen aan de preview moet een organisatie minstens werken met Windows 10 Enterprise 1809 ((of Windows Server 2019), en zich aanmelden via dit formulier. Microsoft verwacht dat het de nieuwe optie binnen ongeveer zes maanden naar het grote publiek kan uitrollen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home