Uit een rondvraag van imec blijkt dat niet elke Vlaming zich even veilig voelt met technologie. Een op vier geeft aan onvoldoende kennis en vaardigheden te hebben.
De jaarlijkse Digimeter van imec peilt naar hoe de Vlamingen omgaan met technologie. Een luik van het onderzoek bevraagt ook de kennis en de vaardigheden van de doorsnee burger. Daarbij draait het niet alleen om het kunnen werken met digitale toepassingen, maar ook om het veilig gebruik ervan en de bescherming van persoonlijke data. En laat daar nu net het schoentje knellen.
Een op de vier respondenten vindt van zichzelf dat die onvoldoende kennis en vaardigheden heeft om zich veilig in online sferen te begeven. De Vlaamse burger is over het algemeen wel bezorgd over wat er met zijn of haar persoonlijke gegevens gebeurt, maar weet dus niet altijd hoe die zelf te beschermen. Dit kan een wantrouwen ten aanzien van nieuwe technologieën in de hand werken. Kanttekening bij deze statistiek is dat de Digimeter gebaseerd is op zelfevaluatie en niet op objectieve waarnemingen.
Kwetsbaar voor cyberaanvallen
Daarnaast is dit cijfers ook zorgwekkend aangezien steeds meer Belgische huishoudens en bedrijven te maken krijgen met cybercriminaliteit. Uit recente cijfers van de federale politie blijkt dat vier op tien Belgen al slachtoffer was van phishing. Phishing blijft ook een populaire methode om bedrijfsaccounts te kraken. Bedrijven doen er dus niet slecht aan om te investeren in cybersecuritytrainingen.
lees ook
Cybersecurity in 2023: AI en cloud zorgen voor heviger strijdtoneel
Een beveiligingsprincipe dat stilaan wel ingeburgerd begint te geraken, is tweefactorauthenticatie. 62 procent van de ondervraagde Vlamingen weet wat het is. Maar een technologie kennen, betekent niet automatisch ook gebruiken, want minder de helft steunt op 2FA om zijn of haar accounts te beveiligen. Er is wat dat betreft dus nog wel werk aan de winkel.