Commvault onthult vijf belangrijke pijlers die bedrijven helpen sneller te herstellen na een cyberaanval.
Uit een onderzoek van Commvault, in samenwerking met onderzoeksbureau GigaOm, komen vijf pijlers naar voren die bedrijven helpen sneller te herstellen na een cyberaanval. Zo bleek uit het onderzoek dat cybervolwassen organisaties die over minimaal vier van de vijf pijlers beschikten, 41 procent sneller herstelden dan respondenten met geen of slechts één pijler.
Het 2024 Cyber Recovery Readiness Report is gebaseerd op een wereldwijde enquête onder duizend security- en IT-professionals in elf landen en gaat in op een fundamentele vraag: “Wat kunnen bedrijven doen om hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen te vergroten?”
Vijf pijlers
Uit het onderzoek van Commvault en GigaOm komen vijf kernaspecten naar boven die zij pijlers van veerkracht noemen. Bedrijven die gebruikmaken van deze pijlers herstelden volgens het onderzoek sneller van cyberaanvallen. Bovendien kregen zij minder vaak te maken met incidenten in vergelijking met bedrijven die deze pijlers niet in rekening namen.
- Beveiligingstools die vroegtijdig waarschuwen voor cyberrisico’s, inclusief aanvallen door insiders.
- De beschikbaarheid van een bekende schone schaduwlocatie of secundair systeem.
- Een geïsoleerde omgeving voor de opslag van onwijzigbare back-ups.
- Helder gedefinieerde draaiboeken, rollen en processen voor incidentrespons.
- Specifieke maatregelen die inzicht bieden in de risico’s en herstelgereedheid.
Cybervolwassenheid
Bij het beoordelen van de onderzoeksresultaten bleek slechts 13 procent van de respondenten als cybervolwassen te kunnen worden aangemerkt. Cybervolwassen organisaties, die over minimaal vier van de vijf bovengenoemde pijlers beschikten, herstelden 41 procent sneller dan respondenten met geen of slechts een pijler. Bovendien melden cybervolwassen bedrijven minder beveiligingsincidenten in vergelijking met bedrijven die minder dan vier indicatoren hebben.
lees ook
Belgische bedrijven verwachten toename van cyberaanvallen in 2024
54 procent van alle cybervolwassen organisaties vertrouwt bovendien volledig op hun vermogen om te herstellen na een beveiligingsincident, in vergelijking met slechts 33 procent van de minder voorbereide organisaties. Tot slot maakt regelmatig tests uitvoeren een groot verschil. 70 procent van alle cybervolwassen organisaties testte hun herstelplannen elk kwartaal, tegen 43 procent van de organisaties met geen of een pijler van veerkracht.
“Het is cruciaal dat organisaties een gelaagde aanpak van cyberveerkracht hanteren. Minder dan 85 prcocent van de respondenten doet dat momenteel. Daar moet snel verandering in komen als bedrijven veerkrachtig willen zijn om cybercriminelen de baas te blijven”, zegt Howard Holton, de CTO van GigaOm.