Update Windows 11 maakt startmenu stuk

Windows 11

Microsoft trekt updates voor Windows 11 terug nadat die voor sommige gebruikers het startmenu onbeschikbaar maakten.

Microsoft heeft het startmenu voor sommige Windows 11-gebruikers stukgemaakt met verschillende updates. Volgens Microsoft zelf veroorzaken update KB5014668 en latere updates problemen. Die update verscheen al op 23 juni. Andere updates gelanceerd op Patch Tuesday deze maand en op onze nationale feestdag dragen eveneens bij aan het euvel.

Niet iedereen wordt getroffen, maar gebruikers die pech hebben kunnen na de installatie van één of meerdere van de updates het startmenu niet meer openen. Klikken lukt niet meer en ook de knop op het toetsenbord biedt geen soelaas.

Rollback

Microsoft lost het probleem op met Known Issue Rollback, waarbij systemen automatisch de opdracht krijgen van Windows Update om op oudere code terug te vallen. Microsoft waarschuwt dat het even kan duren voor de wijzigingen automatisch worden doorgevoerd bij consumenten of niet beheerde zakelijke toestellen. Een reboot kan in dat geval helpen.

Windows 11-toestellen onder enterprise-beheer kunnen sneller verlost worden van de bug. Dat kan via een speciale Group Policy. Ga naar Computer Configuration -> Administrative Templates -> KB5014668 220721_04201 Known Issue Rollback -> Windows 11 (original release). Je kan de Group Policy ook hier downloaden.

Proefkonijnen

Het is lang niet de eerste keer dat updates van Microsoft tot problemen leiden voor Windows-gebruikers. Gezien de grote diversiteit aan toestellen en de frequentie van de problemen, lijkt dat intussen haast een onoverkomelijk onderdeel van Windows-gebruik. We raden daarom steeds aan om even te wachten met de installatie van Windows-updates wanneer mogelijk, zeker wanneer ze geen kritieke beveiligingsproblemen oplossen. Zo laat je anderen proefkonijn zijn, en zit je zelf niet met gedoe.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home