Proeftuin voor cyberveiligheid van VLAIO toont industriële bedrijven en kmo’s digitale gevaren

De Proeftuin voor cyberveiligheid kan drie jaar lang verder opereren. Het gaat om een verlening van een project dat in 2020 werd ingericht. In deze tweede editie vormt de industriële en logistieke sector het richtpunt. De kmo blijft het andere aandachtspunt.   

De proeftuin voor cyberveiligheid van VLAIO zal zeker drie jaar lang verder kunnen werken. Het project ontvangt een financiering van 500.000 euro. De werktitel ‘Innovatieve Cyberbeveiliging voor Industrie en Logistiek 4.0’ (ICIL 4.0) duidt waar de focus de komende drie jaar ligt, bij de industriële en logistieke sector. Het project wordt geleid door specialisten van Howest Hogeschool en Ugent Campus Kortrijk.

“In alle sectoren wordt alles veel meer digitaal en dat houdt risico’s in. Toch overheerst in België nog de denkwijze dat hackers kiezen voor grotere doelwitten en bedrijven. In de digitale wereld waarin we leven kan een hacker alleen sneller binnenkomen en een virus verspreiden dan de meesten denken”, zegt Patrick Hauspie van het Agentschap innoveren en ondernemen bij VLAIO, in een interview met ITdaily.  

‘Mobiele fabriek’

In een kleine proefopstelling ontdekt een bedrijf hoe snel een cyberaanval tot stand komt en zich verspreidt. In de opstelling wordt de OT-omgeving van een bedrijf nagebootst, zodat ondernemers leren over het belang van de beveiliging van deze omgeving: “We proberen bedrijven erop attent te maken dat cyberveiligheid over meer gaat dan IT alleen. Er is ook het deel van de productie waarin software en computers zitten die een bedreiging kunnen vormen.”

De mobiele fabriek toont bedrijven hoe een kwetsbaarheid zich verspreidt in de productie-omgeving.

“Het is niet mogelijk om de productie gewoonweg te stoppen om de OT-omgeving te updaten”, vervolledigt Kurt Callewaert van Howest Hogeschool aan ITdaily. “In de industriële omgeving zitten ze ook met oudere toestellen. Er zijn bijvoorbeeld toestellen die nog draaien op Windows 95 en dus een andere bescherming vereisen. Deze toestellen worden de laatste jaren allemaal aan het netwerk gehangen, wat gevaar voor cyberaanvallen met zich meebrengt.”

Groter bereik

De komende drie jaar probeert de proeftuin de industriële en logistieke sector te bereiken. Na drie jaar blijft er nog een grote groep van bedrijven over die nooit kennismaakten met het Proeftuinproject Industrie 4.0 en dus probeert het project zich nu meer te richten tot bepaalde sectoren. “De versie van de huidige demonstrator breiden we uit met de connectie met de cloud, ERP-systemen, interne logistieke modules en de supply chain”, verduidelijkt Callewaert.

lees ook

1 op 3 nijverheidsbedrijven heeft geen plan klaar bij cyberaanval

Daar komt de introductie van moderne beveiligingsmiddelen zoals zero trust bij. Daarnaast helpt het project met de implementatie van nieuwe wetgevingen zoals NIS2 en de Europese Resilience Act. “In België zullen 2.400 bedrijven onder NIS2 vallen, dat is een pak meer dan de hondertal bedrijven die onderhevig waren aan NIS1. Deze bedrijven zullen nu veel meer moeten inzetten op cyberveiligheid en bewijzen dat ze dit gedaan hebben.”

“Onrechtstreeks zorgt de wetgeving daarnaast voor druk bij kmo’s. Een bedrijf dat onder de NIS2 valt zal namelijk strenger toezien op zijn samenwerkingspartners, want wie zelf investeert in cyberbeveiliging wil niet dat een hacker binnenkomt omdat het netwerk van een partner niet in orde is.”

Tot slot zal de tweede editie van de proeftuin meer doen rond netwerk monitoring via AI en ISOC-technieken. Wie graag zelf kennismaakt met het project kan langskomen op het eerste event ‘Innovatieve Cyberbeveiligingen in een IT/OT-omgeving’ op negen maart in Gent.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home